Stockholms universitet

Japanska

Gillar du manga, anime eller japansk konst och film? Eller vill du veta mer om Japans kultur, ekonomi och samhälle? Då är studier i japanska något för dig! Med goda kunskaper i japanska får du insikt i en kultur där gammalt möter nytt och där gamla traditioner blandas med influenser utifrån.

Ämnesbeskrivning

Under utbildningen studerar du i huvudsak japanska men har också möjlighet att läsa 22,5 hp breddningsstudier. Där kan du välja kurser om till exempel japansk populärkultur, historia, litteratur och scenkonst.

Nybörjarkursen i japanska startar varje hösttermin och består av sex terminers studier för en kandidatexamen. Alla kurser ges som fristående kurser.
Den sjätte terminen skriver du en kandidatuppsats som delvis baseras på japanska källor.

Vi har utbytesavtal med flera japanska universitet för att ge dig möjlighet att studera japanska på plats i Japan.

Efter att du tagit en kandidatexamen kan du läsa vårt 2-åriga masterprogram i Asienstudier där du kan fördjupa dig ytterligare i det japanska språket och kulturen, samt lära dig mer om Asien som region. Under masterprogrammet har du möjlighet att studera utomlands eller göra praktik. Med en masterexamen har du också behörighet att söka till forskarutbildningen.

Arbetsmarknad och karriär

Vanligtvis har våra studenter inte bara studierna hos oss i bagaget när de går ut i arbetslivet utan de har även läst andra ämnen som komplement, till exempel ekonomi eller statsvetenskap. Tidigare studenter i japanska har gått vidare till yrkeskarriärer inom UD och media. Vissa arbetar inom resebyråbranschen eller som översättare, lärare och forskare.

Utbildningar inom ämnet

Examen

Efter studier i japanska kan du ta ut en kandidat- och en masterexamen i Asiens språk och kulturer om du har läst enligt respektive kursupplägg på grund- och avancerad nivå.

Mer information på su.se/examen

Forskning inom ämnet

Vid Stockholms universitet bedrivs forskning inom manga, anime, litteratur, musik, lingvistik, genus och konst.