Stockholms universitet

Centralasienstudier

Inom huvudområdet Asiens språk och kulturer kan du välja att studera japanska, kinesiska eller koreanska. Du får även chansen att lära dig om Kinas, Japans och Koreas kultur, litteratur och samhälle. Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier är Nordens största institution för studiet av östasiatiska språk.

Ämnesbeskrivning

Japanska

Japanska talas av nära 128 miljoner människor i ett land som spelar en viktig politisk och ekonomisk roll i Asien. Kunskaper i japanska öppnar dörren till en kultur där gammalt blandas med nytt och där inhemsk tradition och impulser utifrån alltid levt sida vid sida. Du kommer i kontakt med en mängd varierade kulturyttringar och får tillgång till information och forskning på hög nivå om Japan och dess omvärld.

Kinesiska

Kinas betydelse i världen ökar hela tiden och landet får allt mer inflytande på områden som ekonomi, politik och kultur. Landets ökade handelsförbindelser har lett till ett växande utbyte och tätare kontakter med Sverige.

Studier i kinesiska ger dig tillgång till rika kulturskatter, flertusenårig historia, fascinerande samhällsutveckling och ett land i stark ekonomisk tillväxt. Hos oss studerar du den standarddialekt, putonghua, som numera används i hela Kina.

Koreanska

Korea har de senaste 20 åren stigit fram som ett av de ledande industriländerna i Östasien, men det är inte bara ekonomiskt som Korea är av intresse. Korea är både en gammal civilisation och ett hypermodernt, dynamiskt samhälle.

Du kommer att upptäcka ett land med starka postkoloniala motsättningar, ett lingvistiskt intressant språk och en populärkultur som väcker intresse bland ungdomar världen över.

Arbetsmarknad och karriär

Studier i Asiens språk och kulturer är relevanta för dig som vill arbeta inom statsförvaltning, industri, handel, massmedia eller turism. Flera av våra studenter är också verksamma som egna företagare eller konsulter.

Språkkunskaper, i kombination med kunskaper i andra ämnen, kan vara utslagsgivande på arbetsmarknaden och vägen till en internationell karriär. Många av de som studerat hos oss hittar också vidare till praktik och arbete i Asien.

Om du vill fördjupa dig ännu mer i våra språk finns även möjligheter till en akademisk karriär genom doktorandstudier och forskning.

Utbildningar inom ämnet

Examen

Forskning inom ämnet

Våra professorer, lektorer och doktorander på området Asienstudier bedriver forskning inom bland annat litteraturvetenskap, lingvistik, konstvetenskap och andraspråksinlärning.