Stockholms universitet logo, länk till startsida

Kinesiska

Kina är världens folkrikaste land och har i dag världens näst största ekonomi. Kina är under ständig utveckling och genom att lära dig kinesiska får du tillgång till landets rika kultur, flertusenåriga historia och fascinerande samhällsutveckling. För att inte tala om att du kan kommunicera med över en miljard kineser!

Ämnesbeskrivning

När du studerar kinesiska lär du dig det moderna standardspråket, putonghua. Under utbildningen studerar du till tre fjärdedelar det kinesiska språket medan en fjärdedel ägnas åt studier om Kinas historia och kultur. Du kan välja mellan olika kurser om t.ex. historia, landets traditionella kultur eller politiska förhållanden.

Nybörjarkursen i kinesiska startar varje hösttermin och består av sex terminers studier för en kandidatexamen. Alla kurser ges som fristående kurser.
Den sjätte terminen skriver du en kandidatuppsats som delvis baseras på kinesiska källor.

Genom utbytesavtal får du möjlighet att studera språket vid Jilins universitet på plats i Kina under den tredje terminen.

Efter att du tagit en kandidatexamen kan du läsa vårt 2-åriga masterprogram i Asienstudier där du kan fördjupa dig ytterligare i det kinesiska språket och kulturen samt lära dig mer om Asien som region. Under masterprogrammet har du möjlighet att studera utomlands eller göra praktik. Med en masterexamen har du också behörighet att söka till forskarutbildningen.

Arbetsmarknad och karriär

Vanligtvis har våra studenter inte bara studierna hos oss i bagaget när de går ut i arbetslivet utan de har även läst andra ämnen som komplement, till exempel ekonomi eller statsvetenskap. Tidigare studenter i kinesiska har gått vidare till yrkeskarriärer inom UD och media. Vissa arbetar inom resebyråbranschen eller som översättare, lärare och forskare.

Utbildningar inom ämnet

Examen

Efter studier i kinesiska kan du ta ut en kandidat- och en masterexamen i Asiens språk och kulturer om du har läst enligt respektive kursupplägg på grund- och avancerad nivå.

Mer information på su.se/examen

Forskning inom ämnet

Vid Stockholms universitet bedrivs forskning inom översättning, litteratur samt kulturella och politiska relationer mellan Kina och Europa.