Stockholms universitet

Portugisiska

Att lära sig ett nytt språk är den bästa hjärngympan! Varför inte välja ett EU-språk som talas av mer än 200 miljoner människor på fyra kontinenter? Om du läser portugisiska får du lättare tillgång till en mängd människor på många spännande platser där portugisiskan är officiellt språk.

Klassisk vy av Sugar loaf berg, Rio de Janeiro, Brasilien.
Klassisk vy av Sugar loaf berg, Rio de Janeiro, Brasilien. Foto: Peter West

Ämnesbeskrivning

Om du är intresserad av språk och nyfiken på olika kulturer kan du välja att läsa portugisiska. När du börjar från noll och tränar upp din språkfärdighet kommer du att märka att det går ganska fort. Dessutom får du en historisk överblick över kultur och samhälle i de länder där språket är officiellt: Angola, Brasilien, Kap Verdeöarna, Guinea-Bissau, Moçambique, Portugal, São Tomé och Príncipe, Ekvatorialguinea samt på Östtimor och i den kinesiska staden Macau.

Samtidigt som du lär dig att kommunicera på portugisiska så får du möjlighet att resonera kring hur språk egentligen fungerar och hur samhällena där språket talas är organiserade och varför. Du kanske börjar känna igen olika dialekter när du tittar på en brasiliansk serie eller lyssnar på en angolansk sångare. Då har du en grund i språket och kommer att bli introducerad till den forskning som finns inom språk- och litteraturvetenskap med inriktning på portugisiska.

Blir du sedan nyfiken på ett forskningsproblem som känns motiverande så kan du skriva ett vetenskapligt arbete som leder till en kandidatexamen med portugisiska som huvudämne. Vill du gå ännu längre kan du fördjupa dig på avancerad nivå vilket i sin tur leder till magister- eller masterexamen.

Arbetsmarknad och karriär

Kunskaper i portugisiska är efterfrågade på arbetsmarknaden. Handel och näringsliv, internationella organisationer, turism, media och journalistik är några yrkesområden där kunskaper i portugisiska är värdefulla. Några väljer att gå vidare som forskare inom ämnet portugisiska.

Utbildningar inom ämnet

  • Utbildning på forskarnivå

    På forskarnivå har studierna språk- eller litteraturvetenskaplig inriktning och leder till doktorsexamen.

Examen

Forskning inom ämnet

  • Kontakt

    Studentexpedition - portugisiska, latinamerikastudier & romanska språk
    Studievägledare Spanska, Portugisiska, Klassiska språk (grekiska & latin) och Romanska språk