Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Ekologisk ekonomi

Kursen kommer tyvärr inte att ges HT24 men planeras att ges HT25.

Vilka konflikter finns mellan ekonomisk tillväxt, välfärd och miljöhänsyn, och varför?

Syftet med kursen är att klargöra vilka verktyg som erbjuds inom nationalekonomi (miljöekonomi) och ekologisk ekonomi för att främja en omställning av vårt globala ekonomiska system. Kostnadseffektivitet är viktigt men analysen av effektiva styrmedel behöver beakta osäkerhet i klimatsystem och politik. Hur värderar vi naturens resiliens, kan man se det som en hemförsäkring? Är grön tillväxt möjlig eller ens önskvärd i höginkomstländer? Kursen syftar till att ge deltagarna en djupare förståelse för vad effektivitet, välbefinnande, livskvalitet och hållbarhet innebär i en komplex och osäker värld.

Ekologisk ekonomi, 7,5 hp ges av Institutionen för naturgeografi och Stockholm Resilience Centre och ingår som delkurs i kursen GE2023 Hållbar samhällsutveckling, 30 hp.

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar och projektarbeten.

    Examination

    Se kursplan.

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på su.se/styrdokument/diciplinarenden.

    Examinator

    Lars-Ove Westerberg

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Christina Schaffer, Institutionen för naturgeografi
    E-post: christina.schaffer@natgeo.su.se

    Tomas Hahn, Stockholm Resilience Centre

    Studievägledare, studentexpedition och fler kontakter

    Kontakt