Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Geovetenskap - ämnesfördjupning

Kursen syftar till att ge insikt om vad som är aktuella frågor inom naturgeografisk och kvartärgeologisk forskning idag.

Du får också kunskaper om ämnenas framväxt och idéhistoriska utveckling. Kursen är uppbyggd kring läsning och diskussion av aktuell vetenskaplig litteratur. Kursen behandlar vetenskaplig presentationsteknik och du gör en självständig litteraturstudie som gärna kan vara kopplad till ditt examensarbete på kandidatnivå.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogram i geovetenskap, distansutbildning men kan läsas som en fristående kurs.

Kursen ges helt på distans via lärplattformen Moodle.

Inför kursstart får du e-post med information om inloggningsuppgifter för Moodle, webb-registrering, kurslitteratur, schema etc. Se till att bevaka din e-post (titta även i skräppostfiltret).

Från Ht 2023
Planerar du att läsa både Geovetenskap - ämnesfördjupning (GE5040) och Naturgeografi, examensarbete (GE6019) kan du göra det genom att söka de tillfällen som ges på heltid 100 %: GE5040 period A-B och GE6019 period C-D. 

Kursen ersätter Geovetenskap - ämnesfördjupning (GE5023).

  • Kursupplägg

    • Vt 2025, distans, studietakt 50 %
    • Vt 2025, distans, studietakt 100 % period A-B
      (Detta tillfälle kan kombineras med Naturgeografi, examensarbete (GE6019) 100 % period C-D)

    Delkurser

    • Vetenskapsteori och ämnets idéhistoriska utveckling, 3 hp 
    • Ämnesfördjupning, 6 hp 
    • Vetenskaplig presentationsteknik och projektplanering, 6 hp

    Undervisning

    Kursen ges enbart som distanskurs och undervisningen består av webbaserade undervisningstillfällen, samt självständigt projektarbete.

    Examination

    Se kursplan. 

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på su.se/styrdokument/diciplinarenden.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Arjen Stroeven
    E-post: arjen.stroeven@natgeo.su.se

    Studievägledare, studentexpedition och fler kontakter

    Kontakt