Tillämpad fjärranalys och GIS för landskapsanalys
Kursen är för dig som vill lära dig analys av satellit- och andra rumsliga data för tillämpningar inom naturgeografi, miljöövervakning och andra ekologiska och geografiska ämnen.
Genom kursen får du lära dig teori för och tillämpning av rumslig analys, modellering och visualisering med fjärranalys och GIS för landskapsanalys. Under kursen tränas programkännedom och bearbetnings- och visualieringsmetoder för vetenskapligt arbete.
Denna kunskap är eftertraktad på arbetsmarknaden och våra tidigare studenter har fått jobb inom myndigheter, kommuner, länsstyrelser och konsultbolag.
Kursen ingår i Masterprogram i geomatik med fjärranalys och GIS (period A–B) och i Masterprogram i landskapsekologi (period C–D). Kursen går också att läsa som fristående kurs.
-
Kursupplägg
Delkurser
- Fjärranalys, 7.5 hp
- GIS, 7.5 hp
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar och projektarbete.
Förväntade studieresultat
Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:
- kritiskt värdera forskningsresultat genom att reproducera och analysera valda delar av publicerad forskning
- använda fjärranalys och GIS med inriktning mot naturgeografiska analyser
- formulera och genomföra självständiga projekt med nyttjande av fjärranalys och GIS
- extrahera samt behandla kvantitativa geo- och biofysikaliska mätningar från geodata
Examination
Se kursplan.
Fusk och plagiat
Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift.
Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.
Information om Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på sidan Under utbildningen/Fusk och plagiat.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kursrapporter
Kursrapport finns på den engelska kurssidan.
-
Kontakt
För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.
Kursansvar
Ian Brown
E-post: ian.brown@natgeo.su.seStudievägledare, studentexpedition och fler kontakter