Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Marin geokemi

Kurs på Stockholms universitet, institution för geologiska vetenskaper, geokemiska processer på jorden i ett oceanografiskt sammanhang.

Photo credit: Volker Brüchert
Sediment coring with a Multicorer north of Greenland. Photo credit: Volker Brüchert

Kursen har ett kvantitativt jordsystemsperspektiv och innehåller de verktyg som erhållits inom geokemisk fältprovtagning och datautvärdering, isotopgeokemi, och geokemisk modellering, men kan också läsas utan dessa kurser.

Avsikten är att ge en fortsättningskurs för studenter inom geovetenskap och marin geovetenskap med grundläggande analytisk kemi- och modelleringskompetens.

Kursen behandlar den fysiska och kemiska utvecklingen av havsvatten, den biologiska pumpen, sedimentdiagenes, transportprocesser i sediment och utbyte havsbotten-hav och mellan hav och atmosfär. Studenter kommer att utvärdera och tolka den geologiska utveckling av havets kemiska sammansättning genom att använda geokemiska verktyg till palaeooceanografiska tolkningar.

Studenterna kommer tillämpa boxmodeller av geokemiska reservoarer för olika ämnen och molekyler i löst och fast form, hantera PHREEQC för att utvärdera analyser av primära och sekundära mineraler i havsvatten och sediment, genomföra experiment och kemiska analyser av sedimentkärnor, att kvantifiera bentisk konsumptionsutbyte av närsalter och lösta gaser mellan sediment och havsvatten. I fältstudierna analyseras och utvärderas sediment- och porvattenkemi med hjälp av ICP, kromatografiska, och fotometriska metoder. Resultat redogörs både skriftligt och muntligt inom ett fritt valt maringeokemiskt forskningsämne samt redogörs skriftligt och muntligt för en fält- och laborationsbaktivitetsrapporter.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Steven Emerson, John Hedges, 2008
    Chemical Oceanography and the Marine Carbon Cycle
    Cambridge : Cambridge University Press
    ISBN: 9780511793202

  • Kursrapporter

    Kursvärderingar ger möjlighet att påverka och ta ansvar för sitt eget lärande och ger viktig information för det pedagogiska utvecklingsarbetet.

    Det är viktigt att alla studenter besvara kursvärderingen efter varje kurs, detta ger oss möjligheten att kunna förbättra kursernas kvalitet.

    Kursvärderingen består av ett antal frågor och frågor som är specifika för varje kurs. Om du, som student, vill bidra med flera kursspecifika frågor kan du skicka dem till studies@geo.su.se.

    Om du inte fått kursvärderingen för din avslutad kurs, eller om du har andra frågor kring kursvärderingar hos IGV kan du kontakta studies@geo.su.se.

    Kursvärdering = studenters omdöme om kursen
    Kursrapport = kursansvarigs återkoppling på kursvärderingen

  • Kontakt