Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Klimatförändringar och lösningar - ett didaktiskt perspektiv

Ska du jobba med klimatförändringar och lösningar på klimatproblem i din undervisning i årskurs 4-9 och gymnasiet? I den här kursen får du ämneskunskaper och didaktiska perspektiv.

För dig som är antagen VT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Det här gäller dig som är antagen till en fristående kurs vid Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (HSD).

Registrering

För att behålla studieplatsen på kursen måste du webbregistrera dig via www.student.ladok.se. Du kan webbregistrera dig efter att ha aktiverat ditt SU-konto, tidigast den 3 januari.

Webbregistreringen för HSD:s fristående kurser är mellan 3 - 9 januari. 

OBS! Webbregistrering är obligatorisk. Har du problem med att registrera dig måste du kontakta kursens administratör under webbregistreringsperioden, annars riskerar du att förlora din studieplats. 

Kursadministratör nås via: studieadmin@hsd.su.se

Terminstart

Terminen startar den 17 januari.

Här hittar du exakta datum för vårterminen 2022: terminstider

Digital lärplattform

Universitets digitala lär- och samarbetsplattform heter Athena. Där publicerar lärare viktig information som rör kursens innehåll och kommunicerar med studenter. Studenter får tillgång till Athena efter kursregistrering och kan logga in via

www.athena.su.se

Introduktionsdag 

Du som är ny student vid Stockholms universitet välkomnas genom en digital välkomstdag fredag den 14 januari.

Digitala välkomstaktiviteter

Undervisning vårterminen 2022

Vi har både fjärrundervisning och campusbaserad undervisning under vårterminen. Kontrollera vad som gäller på den kurs som du är registrerad på, via schemat eller via kursinformation i Athena.

Om du ska ha webbaserad undervisning hittar du information här:

Ny student

Antagen med villkor

Har du blivit antagen med villkor kommer du inte att kunna webbregistrera dig. Du behöver uppvisa att du uppfyller behörigheten senast det datum då utbildningen startar. Om du är antagen med villkor och har några frågor kontaktar du kursadministratören via studieadmin@hsd.su.se.

Reservantagning

Du som är reserv efter andra urvalet ska invänta besked från oss. Om du blir erbjuden en plats kommer du att få en förfrågan från oss på det telefonnummer eller den mejladress som du har angivit på antagning.se. 

Vi kontaktar reserver tidigast efter slutet av ordinarie webbregistreringsperiod. Vi har inte ett fysiskt reservupprop på HSD. Om en utbildning är fullsatt markeras detta via www.antagning.se. Vi kan tyvärr inte ge individuell feedback kring sannolikheten att få en reservplats. 

Studera med funktionsnedsättning

Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för personer med varaktiga funktionsnedsättningar. 

Läs mer här:

Studera med funktionsnedsättning

Avbrott

Om du har registrerat dig men ångrar dig och inte avser att läsa kursen, kan du göra ett ”tidigt avbrott” senast 3 veckor efter kursstart. Du kan då söka kursen på nytt vid senare tillfälle. Anmälan om tidigt avbrott gör du själv via www.student.ladok.se.

Anmälan om avbrott senare än 3 veckor efter kursstart görs skriftligen till kursadministratören på studieadmin@hsd.su.se. Gör du avbrott senare än tre veckor efter kursstart kan du inte anmäla dig till kursen på nytt. Du får då istället höra av dig till kursadministratören för omregistrering, vilket kan ske i mån av plats.

Kontakt

För frågor om registrering, behörighet, schema, betygsrapportering etc kan du vända dig till kursens administratör på studieadmin@hsd.su.se.

Har du frågor om tillgodoräkning eller andra funderingar kring upplägget av dina studier kan du kontakta studievägledare: studievagledning@hsd.su.se.

På institutionens webbplats hittar du all information inför din studietid med oss:

Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Fotograf: Ingmarie Andersson
Fotograf: Ingmarie Andersson

Kursen riktar sig till blivande och verksamma lärare och behandlar hur undervisning för elever i årskurs 4–9 och i gymnasieskolan kan adressera klimatförändringar och lösningar på klimatproblem. 

Kursen är multidisciplinär och behandlar både natur- och samhällsvetenskapliga perspektiv. De samhällsvetenskapliga perspektiven inkluderar ekonomi, juridik, politik och medier.

Det didaktiska innehållet har fokus på hur elever förstår problematik kring klimatförändringar och samhällsvetenskapliga perspektiv på lösningar på klimatproblem. Vidare fokuserar kursen på hur undervisning kan utformas som ger möjlighet till handling och känsla av hopp. 

 • Kursupplägg

  Kursbeskrivning HVK1GN HT21 (298 Kb)

  Här finns litteraturlistan med länkar till delar av litteraturen

  Länkar till delar av litteraturen_uppdaterad 210915 (137 Kb)

   

  Undervisning

  Undervisningen är nätbaserad och består av webbaserade föreläsningar och seminarier. 

  Betygskriterier

  Betygskriterier HVK1GN (376 Kb)

  Examination

  Kursen examineras genom en individuell skriftlig hemtentamen och en individuell muntlig presentation. 

  Examinator

  Examinator HT21

  Cecilia Lundholm

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Litteraturlista med länkar till delar av kurslitteraturen

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Charlotte har fått blodad tand

  Charlotte Scherp Nilsson är NO-lärare på en mobil naturskola som heter Fältlabbet och läste kursen år 2021.

  Charlotte står brevid en trädstam.
  Charlotte Scherp Nilsson. Foto: privat

  Vad fick dig att söka till kursen Klimatförändringar och lösningar - ett didaktiskt perspektiv?

  – Jag ville lära mig mer om klimat och miljöfrågor och det var intressant att få syn på det ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Jag önskade fördjupa mina kunskaper för att på så sätt kunna utveckla fortbildningsträffar för lärare inom temat klimat och att skapa vetenskapligt underbyggda klimatteman för de elever som vi möter.

  Vad tycker du har varit mest lärorikt?

  – Att alla föreläsare har varit så bra och jag har fått lära mig så mycket nytt. Mest överraskad blev jag över att miljöpolitik var ett så oerhört intressant ämne. Det var väldigt intressant att få lära mig mer om vilka olika styrmedel det finns för att påverka klimatförändringarna. Att dessutom få insyn i och få kunskap om vilka undervisningsstrategier som är effektiva vad gäller klimatförändringar och lösningar har givit mig blodad tand till att vilja lära mig ännu mer inom det området.

 • Kontakt

  Kursadministratör: studieadmin@hsd.su.se

  Studievägledare: studievagledning@hsd.su.se

  Kursansvarig lärare: cecilia.lundholm@hsd.su.se