Klimatförändringar och lösningar - ett didaktiskt perspektiv
Ska du jobba med klimatförändringar och lösningar på klimatproblem i din undervisning i årskurs 4-9 och gymnasiet? I den här kursen får du de didaktiska perspektiven.
För dig som är antagen VT2021
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Det här gäller dig som är antagen till en fristående kurs vid Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (HSD).
Registrering
För att behålla studieplatsen på kursen måste du webbregistrera dig via www.student.ladok.se. Du kan webbregistrera dig efter att ha aktiverat ditt SU-konto, tidigast den 28/12.
Webbregistreringen för HSD:s fristående kurser är mellan 4 - 10 januari.
OBS! Webbregistrering är obligatorisk. Har du problem med att registrera dig måste du kontakta kursens administratör under webbregistreringsperioden, annars riskerar du att förlora din studieplats.
Kursadministratör nås via: studieadmin@hsd.su.se
Terminstart
Terminen startar den 17 januari.
Här hittar du exakta datum för vårterminen 2021: terminstider
Digital lärplattform
Universitets digitala lär- och samarbetsplattform heter Athena. Där publicerar lärare viktig information som rör kursens innehåll och kommunicerar med studenter. Studenter får tillgång till Athena efter kursregistrering och kan logga in via www.athena.su.se
Introduktionsdag
Du som är ny student vid Stockholms universitet välkomnas genom en digital välkomstdag fredag den 15 januari och andra välkomstaktiviteter.
Undervisning vårterminen 2021
Undervisningen under vårterminens sker i huvudsak via webb/distans enligt kursens schema. Beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan fler möjligheter till campusundervisning.
Om webbaserad undervisning vid Stockholms universitet
Antagen med villkor
Har du blivit antagen med villkor kommer du inte att kunna webbregistrera dig. Du behöver uppvisa att du uppfyller behörigheten senast det datum då utbildningen startar. Om du är antagen med villkor och har några frågor kontaktar du kursadministratören via studieadmin@hsd.su.se.
Reservantagning
Du som är reserv efter andra urvalet ska invänta besked från oss. Om du blir erbjuden en plats kommer du att få en förfrågan från oss på det telefonnummer eller den mejladress som du har angivit på antagning.se.
Vi kontaktar reserver tidigast efter slutet av ordinarie webbregistreringsperiod. Vi har inte ett fysiskt reservupprop på HSD. Om en utbildning är fullsatt markeras detta via www.antagning.se. Vi kan tyvärr inte ge svar på frågor om sannolikheten att en studieplats blir ledig.
Studera med funktionsnedsättning
Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för personer med varaktiga funktionsnedsättningar. Den 12 januari hålls en informationsträff.
Läs mer: Studera med funktionsnedsättning
Avbrott
Om du har registrerat dig men ångrar dig och inte avser att läsa kursen, kan du göra ett ”tidigt avbrott” senast 3 veckor efter kursstart. Du kan då söka kursen på nytt vid senare tillfälle. Anmälan om tidigt avbrott gör du själv via www.student.ladok.se.
Anmälan om avbrott senare än 3 veckor efter kursstart görs skriftligen till kursadministratören på studieadmin@hsd.su.se. Gör du avbrott senare än tre veckor efter kursstart kan du inte anmäla dig till kursen på nytt. Du får då istället höra av dig till kursadministratören för omregistrering, vilket kan ske i mån av plats.
Kontakt
För frågor om registrering, behörighet, schema, betygsrapportering etc kan du vända dig till kursens administratör på studieadmin@hsd.su.se.
Har du frågor om tillgodoräkning eller andra funderingar kring upplägget av dina studier kan du kontakta studievägledare: studievagledning@hsd.su.se.
På webbplatsen med studieinformation finner du svar på många frågor.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer

Kursen är öppnar för sen anmälan inför VT2021 inom kort. Behöriga sökande via www.antagning.se anordnas efter först-till-kvarn princip.
Kursen riktar sig till blivande och verksamma lärare och behandlar hur undervisning för elever i årskurs 4–9 och i gymnasieskolan kan adressera klimatförändringar och lösningar på klimatproblem.
Kursen är multidisciplinär och behandlar både natur- och samhällsvetenskapliga perspektiv. De samhällsvetenskapliga perspektiven inkluderar ekonomi, juridik, politik och medier.
Det didaktiska innehållet har fokus på hur elever förstår problematik kring klimatförändringar och samhällsvetenskapliga perspektiv på lösningar på klimatproblem. Vidare fokuserar kursen på hur undervisning kan utformas utifrån elevers uppfattningar om vetenskaplig kunskap och inställningar till klimatproblem, samt undervisning som ger möjlighet till handling och känsla av hopp.
-
Kursupplägg
Undervisning
Undervisningen är nätbaserad och består av webbaserade föreläsningar och seminarier.
Examination
Kursen examineras genom en individuell skriftlig hemtentamen och en individuell muntlig presentation.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.All undervisning sker på distans och föreläsningar är inspelade och seminarier sker via zoom.
Introduktion
Tisdag 23 mars kl. 15 -16 (Cecilia Lundholm)Seminarium 1 – Klimatförändringar och klimatundervisning
Måndag 12 april, 15-16.30Seminariet tar upp frågor rörande föreläsning med Alasdair Skelton och Cecilia Lundholm och Caroline Ignell och diskuterar utformning av undervisning.
Seminarium 2 – Ekonomi och politik
Måndag 26 april, 15-16.30Seminariet tar upp frågor rörande föreläsning med Peter Davies och Sverker Jagers och diskuterar utformning av undervisning.
Seminarium 3 – Juridik och medier
Måndag 10 maj, 15-16.30Seminariet tar upp frågor rörande föreläsning med Jonas Ebbesson och Anna Roosvall och diskuterar utformning av undervisning.
Examination1. Muntlig examination
Måndag den 31 maj
2 timmar/grupp (8-10, 10.30-12.30, 13.30-15.30, 16-18, 18.30-20-30). Varje grupp är 6 studenter.Student deltar i en grupp och därmed 2 h - fler om de vill. Varje student får 10 min att presentera sin undervisnings-planering och sen diskussion.
2. Skriftlig examination
Inlämning av hemtentamen senast den 6 juni kl. 23.59.
-
Kontakt
Kursadministratör: studieadmin@hsd.su.se
Studievägledare: studievagledning@hsd.su.se
Kursansvarig lärare: cecilia.lundholm@hsd.su.se