Kulturvetenskaplig tillämpningskurs
Kursen utgör en avslutande programspecifik tillämpningstermin på Kulturvetarprogrammet. Den består dels av två teoretiska delkurser som erbjuder kulturvetenskaplig fördjupning, dels av handledd praktik vid någon statlig, kommunal eller privat kulturinstitution eller inom kultursektorn i vid mening.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Registrering
Det är obligatoriskt att registrera sig på den kurs du ska läsa. Om du inte registrerar dig i tid kommer du att förlora din plats. Du registrerar dig via student.ladok.se genom att logga in med eduID eller din inloggning från antagning.se. Observera att du inte kan logga in med ditt universitetskonto och därför inte kan välja det översta alternativet Inloggning via ditt lärosäte.
Webbregistreringstider
Webbregistreringen öppnar den 7 januari för alla våra kurser.
Lärplattform
Alla kurser använder lärplattformen Athena, athena.su.se
Vi använder även verktyget Zoom för undervisning. Information om hur du laddar ned och installerar Zoom hittar du via denna länk: Zoom SU
Reservantagning
Reservantagningen görs veckan innan kursstart. Om du står på reservplats till någon av våra utbildningar och kan erbjudas plats kommer vi att kontakta dig via e-post.
Övrig information
Information om antagning, ansökan om omregistrering och tillfällig dispens hittar du på Historiska insitutionens hemsida.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Kursen utgör en avslutande programspecifik tillämpningstermin på Kulturvetarprogrammet. Den består dels av två teoretiska delkurser som erbjuder kulturvetenskaplig fördjupning, dels av handledd praktik vid någon statlig, kommunal eller privat kulturinstitution eller inom kultursektorn i vid mening.
-
Kursupplägg
Kursen består av tre delkurser.
Delkurser
Delkurs 1. Kultursektorn i teori och praktik 7,5 hp
Delkursen ger studenten kunskap och förmåga att förstå och genomföra teoretiskt grundade analyser av samtida kulturfenomen. I kursen sätts kulturella verksamheter inom olika delar av kultursektorn i relation till de kulturpolitiska och kulturekonomiska förutsättningarna. Det handlar om kulturens och kulturarbetarens villkor i dagens samhälle.
Delkurs 2. Mångfald inom kultursektorn 7,5 hp
Delkursen behandlar mångfald inom kultursektorn i en bred intersektionell bemärkelse, det vill säga att mångfald handlar om ett samspel mellan företeelser som etnicitet, funktionsvariation, klass, kön, sexualitet och ålder. Delkursens fokuserar särskilt aspekterna genus och etnicitet.
Delkurs 3. Handledd praktik 15 hp
Delkursen ger studenten erfarenhet av arbete vid någon statlig, kommunal eller privat kulturinstitution eller inom kultursektorn i vid mening. I kursen får studenten tillfälle att praktiskt tillämpa inom Kulturvetarprogrammet inhämtade kunskaper, tränas i arbetsmetodik, samt får erfarenhet av kultursektorn som arbetsmarknad.
Undervisning
Undervisningen på Delkurs 1 och 2 sker i form av föreläsningar och seminarier. Undervisningen på Delkurs 3 sker i form av individuell handledning. Deltagande i seminarier är obligatoriskt enligt anvisningar för varje delkurs.
Ansökan och antagning
Börja med att logga in på www.antagning.se med ditt universitetskonto. Gå till www.antagning.se, klicka på Logga in. Under Är du redan student väljer du Stockholms universitet i rullgardinsmenyn och använder ditt universitetskonto. Sök fram kursen antingen via namnet Kulturvetenskaplig tillämpningskurs (utan kommatecken, 30 hp o.s.v.) eller på tillfälleskoden SU-12027.
Om du började på Kulturvetarprogrammet HT2021 eller tidigare kommer kursen inte att vara tillgänglig att söka via antagning.se. Om du inte kan söka kursen måste du så snart som möjligt meddela expedition@historia.su.se så att vi kan bereda dig plats. Därefter får du vara beredd på att komma till Historiska institutionens expedition i D978 vid registreringstillfället. Information om registreringen för höstterminen hittar du på www.historia.su.se från mitten av juni.
För att vara behörig till Kulturvetenskaplig tillämpningskurs, 30 hp, ska du ha godkänts på samtliga kurser som föregår den avslutande tillämpningsterminen: Kulturvetenskaplig baskurs, 30 hp, studier inom ett av utbildningsprogrammets huvudområden omfattande 90 hp med ingående kandidatkurs, samt ytterligare studier om sammanlagt 30 hp i form av hela, avslutade kurser.
Om något av behörighetskraven inte är uppfyllda vid ansökningstillfället (eller efter sista kompletteringsdag) så blir du antagen med villkor. Du kommer i så fall inte att kunna webbregistrera dig utan måste ansöka om tillfällig dispens veckan före terminsstart.
Om t.ex. kandidatuppsatsen eller någon delkurs inte är rapporterad i Ladok vid terminsstart är du inte formellt behörig till den avslutande tillämpningsterminen. Vill du ansöka om tillfällig dispens så ska du vid registreringstillfället uppvisa ett intyg från t.ex. handledaren där det framgår att uppsatsen föreligger i ett sådant skick att den kommer att godkännas. Den här eventuella dispensen är tidsbestämd och sträcker sig vanligen inte längre än till maximalt tre veckor efter terminsstart. Den innebär att du kan få börja följa undervisningen, men märk väl att du inte blir registrerad på kursen förrän du uppfyller behörighetskraven.
Examination
Delkurs 1 och 2 examineras genom en skriftlig hemtentamen. Delkurs 3 examineras genom att den studerande sammanställer sina erfarenheter i en skriftlig praktikrapport, samt att intyg om fullgjord praktik från den externa handledaren inkommit.
Examinator
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kursrapporter
-
Mer information
Utförlig information om kursens upplägg och undervisning hittar du i kursbeskrivningen.
Om handledd praktik, 15 hp, VT 2023 (76 Kb)
Kulturvetenskaplig tillämpningskurs, övergripande kursbeskrivning VT 2023. (138 Kb)
Kulturvetenskaplig tillämpningskurs, övergripande kursbeskrivning HT 2022 (189 Kb)
-
Kontakt