Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Praktisk meteorologi

Denna kurs vänder sig till dig som kommer att arbeta praktiskt med att göra väderprognoser. På den här kursen ska ni äntligen få sy ihop de meteorologikunskaper ni tagit till er under tidigare år på utbildningen och börja göra väderprognoser på riktigt.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till dina studier vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet (MISU).

Alla antagna får ett välkomstbrev via e-post. Där finns viktig information inför dina studier.

Upprop

På MISU inleds varje kurs med ett obligatoriskt upprop. Mer detaljerad information om uppropet får du via e-post. Planerar du att påbörja utbildningen men av någon anledning inte kan delta vid uppropet, kontakta vår studievägledning. Annars riskerar du att förlora din plats. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Registrering

Du som är antagen till en kurs hos oss kan själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto.

Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.

Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan påbörja utbildningen. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen startar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på en kurs? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter terminen börjat.

Hitta till MISU

MISU har egna föreläsningssalar och alla ligger i samma korridor som resten av institutionen. Du kommer att få ett eget passerkort för att komma in när du börjar. Du hittar MISU på plan 6, hus C i Arrheniuslaboratoriet.

Undervisning under kommande termin

Mer detaljerad information om vad som gäller för varje enskild kurs får du via lärplattformen Athena. Du får tillgång till respektive kurssida så fort du har aktiverat ditt universitetskonto samt blivit registrerad på kursen. Har du frågor kan du kontakta expeditionen.

Kontakt

Studievägledare

Telefon: 08-162418
Email: studievagledare@misu.su.se

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Bild på mäktiga moln över fjäll.
Foto: Ingrid Eronn

Kursen börjar med att gå igenom observationssystem, radar och satellit. Därefter går man vidare till konceptuella modeller och att analysera väderfall på olika nivåer av atmosfären.

När du har lärt dig att skapa din nulägesbild av vädret är det dags att så smått börja göra prognoser. Att göra väderprognoser handlar mycket om att kommunicera, vilket vi blandar in redan tidigt i kursen i samband med olika kundanpassningar.

Vad är det för olika vädermodeller som används och hur är de uppbyggda? Det går vi in på innan vi går vidare till flygväderprognoser, ensembler och sannolikhetsprognoser.

Insprängt i kursen finns en del studiebesök som brukar vara till SMHI, Försvaret och SVT. I slutet av kursen är det bara öva, öva, öva som gäller på olika prognoser i text, bild, radio m.m.

Kursen ges på svenska i samarbete med Uppsala Universitet och SMHI. Halva kursen ges i Stockholm och halva i Uppsala. Lärarna kommer från SMHI och Försvaret.

 • Kursupplägg

  Kursen ger en överblick över samt insikt i det arbetsmaterial och de prognosmetoder som en prognosmeteorolog arbetar med i praktiken. Detta inkluderar meteorologiska observationssystem och fjärranalys, analys och nowcasting, numeriska väderprognoser, prognosmetoder på mesoskalan, konceptuella modeller och kundanpassning.

  Förväntade studieresultat

  Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

  • genomföra manuell analys av vädersituationer samt göra en manuell korttidsprognos
  • utnyttja meteorologiska observationssystem och fjärranalyser vid framtagande av prognoser
  • analysera numeriska väderprognoser samt tolka resultaten och värdera deras tillförlitlighet inklusive mesoskaliga fenomens påverkan på prognoser
  • formulera och kundanpassa prognoser

  Undervisning

  Undervisningen består av föreläsningar, övningar, grupparbeten samt studiebesök (t ex SMHI, Försvaret, SVT).

  Deltagande i övningar och tillhörande gruppundervisning är obligatorisk. 

  Examination

  Kunskapskontroll sker genom skriftligt och muntligt prov. För mer detaljer se kursplan.

  Examinator

  Här är en länk till en lista på kursansvariga och examinatorer.

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  I TimeEdit kan du söka fram scheman från tidigare år med hjälp av kurskod.

  Länk till TimeEdit

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Kurslitteratur delas ut under kursens gång.

 • Kontakt

   
  Studievägledare