Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Jazz, rock och annan populärmusik

Här får du veta om 1900-talets populärmusik i hela dess otroliga bredd: från New Orleans-jazz, bebop, rock'n roll och girl groups, till progg, folkrock och progressive rock, disco, Eurovision, thrash metal och trip hop; från Calle Jularbo, Ulla Billquist och Billie Holliday till the Beatles, Black Sabbath, ABBA, Kraftwerk, Madonna, Metallica och Björk.

Kursen behandlar de viktiga epokerna och betydande stilbildarna: både de kommersiellt framgångsrika artisterna och de mindre kända, men viktiga musikaliska inspiratörerna och de som tänkte annorlunda. 

Samlat grepp

Kursen tar utgångspunkt i hur musiken låter. Den tar ett samlat grepp om musikens teori, former, instrument och spelstilar, men också om de sociala och kulturella bakgrunderna, relationen till medier och teknologi och om de djupare idéerna och innebörderna i musiken. 

Kursen visar på de långa utvecklingslinjerna, hur västerländsk populärmusik har djupa rötter i såväl Afrika som Europa, men också hur den ständigt skapats på nytt.

Glöm inte att webbregistrera dig

Jazz, rock och annan populärmusik höstterminen 2023 kan du registrera dig mellan den 7/8 och den 7/12. Du gör det på student.ladok.se.

 • Kursupplägg

  Kursen ges på grundnivå, på dagtid.

  Undervisning

  Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Seminarier och föreläsningar har obligatorisk närvaro. 

  Examination

  Kursen examineras genom hemtentamen.

  Examinator

  Höstterminen 2023

  Jacob Derkert, universitetslektor

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  Samtliga scheman är preliminära och ändras kontinuerligt, varför vi inte rekommenderar utskrift av ditt schema. Vänligen kontrollera ditt schema regelbundet på denna sida eller prenumerera på uppdateringar.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  En del av kurslitteraturen är tillgänglig elektroniskt, andra delar behöver du skaffa i fysisk form (köpa eller låna). Det senare gäller:

  - Covach, John & Andrew Flory (2018). What’s That Sound? – An Introduction to Rock, and its History. Fifth revised edition. New York: W. W. Norton & Company. 
  - DeVeaux, Scott & Gary Giddins (2009). Jazz. New York: W. W. Norton & Company.

 • Kursrapporter

 • Möt oss

  Möt våra lärare

  Här får du nya insikter om musik

  Toivo Burlin är lektor och undervisar på flera kurser i musikvetenskap, bland annat på Jazz, rock och annan populärmusik.

  Läs intervjun.

   

 • Kontakt

  Studievägledare Musikvetenskap
  Studentexpedition