Kandidatprogram i marinbiologi
Havet täcker tre fjärdedelar av jordens yta och omfattar allt från korallrev och djuphav till vår egen Östersjö och Västkust. I havet finner vi den största mångfalden av organismer och dess betydelse som födokälla för världens befolkning ökar idag, samtidigt som resurserna hotas av bland annat överfiske och miljöförstöring.
Kandidatprogrammet ger dig god kunskap om de marina ekosystemen längs hela Sveriges kust, från brackvattenmiljöerna i Östersjön till våra mest marina miljöer på Västkusten. Du får också en god överblick över vilka miljöproblem vi har i Sverige och globalt, och hur man försöker lösa dem.
-
Programöversikt
Under de två första åren läser du till största delen tillsammans med kandidatprogrammet i biologi kurser som ger dig en stark grund i ämnet, cell- och molekylärbiologi, fysiologi, ekologi m.m.
Du får den marinbiologiska specialiseringen i kurserna Östersjöns miljö, Marinbiologi och forskningspraktik inom marinbiologi. Dessutom gör du fältarbete på både östkusten vid Askölaboratoriet och på västkusten vid Tjärnö Marinbiologiska laboratorium.
Du väljer sedan en fördjupning på ytterligare 15 hp, exempelvis Ekotoxikologi, Tropisk vattenvård, eller någon icke-marin kurs. Som avslutning gör du ett Självständigt arbete i marinbiologi.
År 1
Biologer i samhället: introduktion 3 hp (valfri)
Faunistik 5 hp
Organismernas mångfald och evolution 15 hp
Statistik för biologer I 5 hp
Grundläggande kemi 15 hp
Organisk kemi I 7,5 hp
Biokemi I 7,5 hp
Floristik 5 hp (sommar)År 2
Östersjöns miljö 7,5 hp (sommar)
Biologer i samhället: arbetslivet 3 hp (valfri)
Cell- och molekylärbiologi, mikrobiologi och genetik 30 hp
Fysiologi 15 hp
Ekologi I 15 hpÅr 3
Marinbiologi 15 hp (sommar)
Biologer i samhället: CV 1,5 hp (valfri)
Forskningspraktik 7,5 hp
Valfria kurser 15 hp
Självständigt arbete i marinbiologi 15 hp (se mer nedan)Flera kurser går på sommaren vilket gör att programmet kan läsas på 2,5 år.
Självständigt arbete
Det självständiga arbetet på 15 högskolepoäng ger dig förståelse för hur vetenskapligt arbete går till och en inblick i aktuell forskning.
Undervisningen består av föreläsningar, gruppundervisning och handledning. Under kursen behandlas informationssökning, upphovsrätt och plagiat, vetenskapligt skrivande samt muntlig presentationsteknik.
Huvuddelen av kursen består av en egen litteraturstudie som du utformar i samarbete med en handledare. Arbetet redovisar du i en skriftlig rapport och muntligt vid ett seminarium.
Det finns två olika kurser för självständigt arbete, en som inkluderar vetenskaplighetsmoment, och en för de som redan gått vetenskaplighetsmomentet.
Självständigt arbete i marinbiologi 15 hp
Självständigt arbete i marinbiologi 15 hp (för dig som gått vetenskapligheten)
-
Arbetsmarknad och karriär
Som marinbiolog kommer du att kunna få jobb på t ex kommuner, länsstyrelser, naturvårdsverk eller konsultföretag. Utbildningen kan också leda till jobb t ex som miljöinformatör, vetenskapsjournalist, eller lärare. Du kan också gå vidare till Masterprogrammet i marinbiologi, och med marinbiologisk forskning både nationellt och internationellt.
-
Kontakt
Utbildningsadministratör kandidatnivå- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, rum E315
Svante Arrhenius väg 20C
- Mottagningstider
Mån-tor: 13.00-15.00
- Telefontider
Mån-tor: 13.00-15.00
Studievägledare kandidatnivåAlexandra Balogh- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, Rum E315
Svante Arrhenius väg 20 C
- Vid konfidentiella ärenden kontakta
alexandra.balogh@su.se
- Mottagningstider
Enligt överenskommelse