Provkonstruktion och bedömning av språkfärdighet
Kursen syftar till att ge verksamma språklärare ökad medvetenhet om bedömning av språkfärdighet samt färdigheter i att konstruera prov. Aktuella teorier bakom konstruktionen av prov i andra/främmande språk behandlas och dessa kopplas till praktiska moment i provkonstruktion som diskussion av testspecifikationer, utprovning, analys, bedömning och validering.
Kursen syftar till att sätta in provkonstruktion och bedömning i ett pedagogiskt sammanhang men att även i viss mån granska alternativa bedömningsformer. Tonvikten i kursen ligger på att dels ge en översikt över och diskutera testteori och begrepp, dels koppla aktuella teorier bakom konstruktionen av prov i svenska, svenska som andraspråk eller främmande språk till praktiska moment i provkonstruktion som konstruktdefinition, testspecifikationer, utprovning, analys, bedömning och validering. Kursen ger även visst historiskt perspektiv på hur synen på språkförmåga och bedömning har utvecklats, men har sin tyngdpunkt i situationen idag.
Kursen är användbar för den som i professionella sammanhang, främst inom utbildning, behöver konstruera prov och bedöma språkfärdighet.
-
Kursupplägg
Undervisning
Kursen ges som distanskurs där undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Obligatorisk närvaro om minst 75 % i undervisningen på träffarna. Därutöver aktiviteter i kursplattformen. Studenterna ska fortlöpande delta i nätbaserad diskussion med andra studenter och lärare under kursens gång.
Viktig studieinformation
Viktig studieinformation (Svefler 2024-08-19) (273 Kb)
Examination
Examination sker genom skriftliga inlämningsuppgifter samt muntlig redovisning.
NS3033 Betygskriterier (92 Kb)
Examinator
HT24 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (483 Kb)
VT25 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (128 Kb)
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Studievägledning och -administration: Svenska som andraspråk (sva)- Besöksadress
Hus D, Södra huset
Rum D 606, plan 6
Universitetsvägen 10 D
- Mottagningstider
Efter överenskommelse.
- Telefontider
Måndag 13–14
Torsdag 10–11
Du kan även chatta med mig via Zoom (lägg till: maria.akesson@su.se).