Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Global hälsa i en föränderlig värld

Kursen ger kunskaper om det ömsesidiga sambandet mellan folkhälsa och global utveckling i tre block: (1) Globalisering och hållbar utveckling, (2) Institutioner och politisk styrning, (3) Regioner och befolkningsgrupper:

I det inledande blocket kommer grundläggande teoretiska begrepp att diskuteras för att på så sätt öka förståelsen kring vad som påverkar folkhälsa på global nivå. Vad är globalisering och hur påverkar den individers och befolkningars hälsa? På vilket sätt är social och hälsorelaterad ojämlikhet i rika och fattiga länder kopplad till global ekonomisk utveckling? Vad är en hållbar utveckling och hur är den kopplad till god och jämlik folkhälsa?

Det andra blocket kommer att beröra den politiska dimensionen av global hälsa. Hur kan makthavare och organisationer påverka global folkhälsa givet ett oreglerat internationellt system? Grundläggande principer för politisk styrning bortom nationalstaten kommer att presenteras. Organisationer som FN och WHO och andra viktiga aktörer inom den politiska styrningen av global hälsa kommer att diskuteras.

Det tredje blocket kommer att behandla geopolitiska, demografiska och historiska fenomen som präglat utvecklingen av den globala folkhälsan, t.ex. global migration och hälsoskillnader mellan östra och västra Europa. Vilka hälsoproblem och sjukdomar är av central betydelse idag? Diskussioner kring situationen i specifika länder eller regioner kommer att användas som konkreta exempel på det som diskuterats i tidigare block.