Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Befolkningsutveckling och social förändring

Kursen ger en introduktion till demografi, även kallat befolkningsstudier.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Registrera dig på kursen och aktivera ditt universitetskonto

Innan du kan påbörja dina studier måste du registrera dig på den kurs du ska läsa. Du webbregistrerar dig via Ladok för studenter under registreringsperioden som inför H24 är 12-25 augusti

Ladok för studenter

Mer information om registrering får du i ett välkomstbrev. Brevet kommer att skickas ut via mail i vecka 31 eller 32, efter det andra antagningsbeskedet, till den e-postadress som du har angett på antagning.se. Det är viktigt att du webbregistrerar dig i tid annars förlorar du din plats.

Om du inte har möjlighet att webbregistrera dig, har villkor i din antagning eller behöver hjälp maila till Studentexpeditionen: studentexp@sociology.su.se

OBS! Om du har ett svenskt personnummer så är det från 1 januari 2024 ett tillfälligt sätt att logga in på Ladok för studenter. Du måste logga in med samma uppgifter som du loggar in med på antagning.se eller använda dig av EduID. Att logga in med ditt universitetskonto via Inloggning via ditt lärosäte kommer inte att fungera.

Här kan du läsa mer information om det från It-avdelningen.

 

Aktivera ditt universitetskonto

För att få tillgång till universitetets alla IT-tjänster behöver du ett universitetskonto.  För att du inte ska missa någon viktig information från universitetet eller din institution bör du använda den adressen i Office 365 för studenter, alternativt lägga till en eftersändning till en annan e-postadress som du aktivt använder. Mer information finns här.

Aktivera ditt universitetskonto här
 

Är du reservplacerad?

Om du är reservplacerad antas du i turordning vartefter lediga platser uppstår. Reservantagningen påbörjas efter ordinarie webbregistreringsperiod för antagna. Tidigast i mitten av vecka 35 kommer erbjudande om reservplats skickas till de aktuella reserverna som har en chans att få en plats. Erbjudandet kommer att skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din e-post.

Athena

Logga in i Athena

Athena är Stockholms universitets lärplattform. För att komma åt en kurssajt i Athena måste du ha ett aktiverat universitetskonto och vara registrerad på kursen. För att få notifieringar/e-post med viktig information om vad som händer på din kurs, meddelande från lärare med mera, så behöver du ändra inställningarna och godkänna att programmet får skicka e-post till din e-postadress med uppdateringar.

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du kan ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar. 

Mer information
Mer information finns på institutionens webb. Vid frågor kontakta Studentexpeditionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen kommer att öppna för sen anmälan 15 juli 2024.

Ämnet, dess teoribildning, metoder och datakällor presenteras. Viktiga samhällsfrågor i anslutning till befolkningsutveckling, befolkningsstruktur (inklusive befolkningens åldrande) och befolkningspolitik studeras både ur ett historiskt och ur ett nutidsperspektiv. Kursen behandlar demografifrågeställningar med internationell giltighet (i förhållande till rika respektive fattiga länder) såväl som frågeställningar som är specifika för Sverige.

För mer information om kursen, se den engelska sidan.