Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation
Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation (PAO), passar dig som har ett stort intresse för människor och organisationer. Här utbildar du dig till personalvetare och får kompetens för arbete inom HR (Human Resources). Som personalvetare blir du expert på människor, och får samtidigt ett brett område som du kan söka jobb inom efter examen.

Programmet ger dig kompetens för arbete inom personal, arbete och organisation med de beteendevetenskapliga ämnena som grund och bredd inom främst personalekonomi och arbetsrätt. Du får de akademiska grunderna för att arbeta med personalplanering, organisations- och kompetensutveckling, ledarskap, arbetsmiljöarbete samt förhandlings- och utredningsverksamhet.
Programmet är ett sammanhållet utbildningsprogram som omfattar 180 högskolepoäng under 3 år. I utbildningsprogrammet ingår tre huvudområden, pedagogik, psykologi och sociologi. Programmet innehåller kurser med successiv fördjupning inom dessa områden. I programmet ingår kurs i juridik med arbetsrätt.
Till dig som är antagen inför våren 2022
Digitalt upprop på Zoom
Genom att närvara på det digitala uppropet som hålls måndagen 10 januari klockan 15.00 via Zoom tar du din plats i anspråk. Om du inte deltar förlorar du din plats på utbildningen.
Mer information inklusive länk till det digitala uppropet skickas ut i ett välkomstmail 22 december 2021 om du är antagen.
Information till reserver
Beroende på hur många platser som finns kvar efter ordinarie upprop kan vi komma att kalla reserver. Om du blir kallad som reserv får du ett mail efter ordinarie digitalt upprop måndagen 10 januari. Mailet innehåller information och en länk till ett digitalt reservupprop torsdag 13 januari kl. 15:00 som du måste delta på om du vill tacka ja till din plats. OBS! Vi kallar endast reserver om vi har platser över efter det ordinarie uppropet.
Till dig som redan läser programmet
Webbregistrering VT22
Du som redan läser PAO-programmet ska webbregistrera dig inför vårterminen 2022. Webbregistreringen görs via Ladok för studenter och är ett sätt för dig att visa att du tänker läsa nästa termin.
Webbregistreringsperioden är 3-10 januari för alla kurser i programmet förutom kurser som ges i den pedaogiska inriktningen.
För kurser som ges inom den pedagogiska inriktningen gäller 4-11 januari (kurserna Pedagogik II och Pedagogik III). Se mer specifik information inför terminsstart i välkomstmail som skickas ut i samband med antagning.
Om du har problem att webbregistrera dig under webbregistreringsperioden, vänligen vänd dig till aktuell institution.
-
Programöversikt
Programmet ger dig en bred bas och samtidigt specialiserar du dig inom ett ämne. Det innebär att du börjar med att läsa ett beteendevetenskapligt basår som är gemensamt för alla. Därefter läser du bland annat kurser i ekonomi och juridik.
Termin 5 och 6 läser du ett av huvudämnena: pedagogik, psykologi eller sociologi som du tar din kandidatexamen i. Det är inom ämnesinriktningen du skriver din kandidatuppsats.
År 1
Termin 1-2
Beteendevetenskaplig kurs: Personal, arbete, organisation (PEPAO1)
Beteendevetenskaplig kurs - PAO, 60 hp, är ingångskursen till programmet. Kursen ges under det första läsåret. I kursen ingår följande delkurser:
- Socialpsykologi 7,5 hp
- Grundläggande metod 7,5 hp
- Kognition 7,5 hp
- Personlighetspsykologi 7,5 hp
- Grundläggande sociologi 7,5 hp
- Organisation och arbete, 7,5 hp
- Organisationspedagogik - en introduktion 15 hp
År 2
Termin 3
Introduktion till arbetsrätt och rättssystemet, 15 hp
Introduktion till ekonomi inom HR, 15 hpTermin 4
HR i teori och praktik (PEPAO2)
År 3
Termin 5-6
Fördjupade studier i huvudområde innefattande examensarbete om 15 hp.
Pedagogik som huvudområde
Termin 5: Pedagogik II med inriktning mot personal, arbete och organisation (PEG210)
Termin 6: Pedagogik III med inriktning mot personal, arbete och organisation (PEG310)Psykologi som huvudområde
Termin 5: Psykologi II med inriktning mot personal, arbete och organisation, 30 hp
Termin 6: Psykologi III med inriktning mot personal, arbete och organisation, 30 hpSociologi som huvudområde
Termin 5: Sociologi: Personal, arbete, organisation II, 30 hp
Termin 6: Sociologi: Personal, arbete, organisation III, 30 hp -
Så ansöker du
Ansök via antagning.se
Urvalsprocess
Kompletterande urvalskriterierSärskilt urval baserat på arbetslivserfarenhet
Vid konkurrens om platserna sker urval baserat på Betyg (37 %), Högskoleprov (33 %), Sökande med fyra års arbetslivserfarenhet på minst halvtid samt betyg (15%). Sökande med fyra års arbetslivserfarenhet på minst halvtid samt högskoleprov (15%).
Om du har minst fyra års arbetslivserfarenhet bör du ladda upp dokument som styrker detta på antagning.se så snart som möjligt, dock senast sista kompletteringsdag
För mer information:
-
Mer information
Mer information om programmet finns på www.pao.su.se.
Val av huvudämne
I mitten av terminen på PAO:s fjärde termin informeras studenterna om kursinnehåll och kursupplägg på de olika ämnesfördjupningarna.
Vilka ämnen kan jag välja mellan?
Du kan välja mellan följande huvudämnen: pedagogik, sociologi eller psykologi.
Urvalskriterier
Antalet platser per ämne är anpassat till antalet antagna vid studiestarten.
De studenter som är antagna till PAO vid Stockholms universitet och är inne på sin fjärde termin får välja i första hand. Studenter som beviljats byte av studieort och studenter som läser terminerna i en annan ordning får välja i andra hand.
Tröskelkrav - krav för att få gå vidare
Inför påbörjandet av ämnesfördjupningen på termin 5 och 6 ska Beteendevetenskaplig kurs - PAO, 60 högskolepoäng vara helt klar.
-
Arbetsmarknad och karriär
I princip alla större organisationer – alltså företag, myndigheter, kommuner, landsting och intresseorganisationer – har någon typ av personalavdelning. Om du vill söka jobb på en sådan är det bra att ha gått PAO-programmet.
Många personalvetare jobbar med HR-frågor och inom personalrekrytering. De jobbar också som personalchefer eller som egenföretagare.
Exempel på titlar på jobb du kan söka: HR-assistent, HR-generalist, konsultchef, HR-chef och HR-businesspartners. Nyckelord i platsannonser kan vara till exempel: search (hitta rätt person för jobbet), bemanning, HR-support och rekrytering.
Möjlighet till praktik efter utbildningen
Du som har gått programmet är behörig att kursen Personalvetenskaplig integration med praktik. Där får du under 50 arbetsdagar prova på arbetslivet, vanligtvis den typen av HR-arbete som förekommer på en personalavdelning.
SthlmUP
Vi har en aktiv studentförening, Stockholms Universitets Personalvetarförening, SthlmUP som tar många initiativ inom arbetsmarknad och karriär. Föreningen ordnar varje år en personalvetardag, som är en arbetsmarknadsdag för våra studenter. Dessutom har studentföreningen ett samarbete med Jusek, som innebär att du kan få en mentor ute i arbetslivet under det sista året på programmet.
-
Kontakt
Institutionen för pedagogik och didaktik är värdinstitution för programmet. Programmet är ett samarbete mellan Institutionen för pedagogik och didaktik, Psykologiska institutionen, Sociologiska institutionen och Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Institutionen för pedagogik och didaktik
Studievägledare
Nikolaj Jacobsen
E-post: nikolaj.jacobsen@edu.su.se
Utbildningsadministratör
Marcus Bigert
E-post: marcus.bigert@edu.su.se
Programansvarig
Ulrika Bennerstedt
E-post: ulrika.bennerstedt@edu.su.sePsykologiska instituionen
Studievägledare
E-post: stvl-grund@psychology.su.se
Studentexpedition
E-post: expeditionen@psychology.su.seSociologiska institutionen
Studievägledare
E-post: studievagledare@pao.su.se
Studentexpeditionen
E-post: studentexp@sociology.su.se