Masterprogram i sociologi
Vårt masterprogram i sociologi ger dig en god förmåga att analysera samhällsrelaterade frågor med hjälp av sociologisk teori och metod. Vill du läsa detta program höstterminen 2025 behöver du söka senast 15 januari 2025. Ansökningsperioden är 15 oktober 2024 -15 januari 2025.
Vill du veta mer om programmet?
Delta i vårt webbinarium som vi har tillsammans med Studentservice den 17 december för att lära dig mer om våra internationella masterprogram i sociologi och demografi.
Chatta med oss: Ställ dina sista minuten frågor om din ansökan till hösten 2025. Chatten kommer att vara öppen i ett zoomrum måndag 13 januari mellan klockan 14.00-16.00.
Om programmet
Sociologi är det självklara ämnet för dig som är samhällsintresserad. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras.
Programmet leder fram till en masterexamen inom huvudområdet sociologi. Programmets övergripande mål är att ge en hög förmåga att självständigt analysera olika typer av samhällsrelaterade frågeställningar med hjälp av sociologisk teori och metod. Sociologer efterfrågas generellt i samhällsrelaterade verksamhetsområden där systematisk insamling, bearbetning och analys av information är nödvändig.
Lärare på programmet är i hög grad aktiva i internationella forskarsammanhang i flera av Stockholms universitets ledande forskningsområden. Sociologi vid Stockholms universitet rankas kontinuerligt som topp 50 i världen enligt både QS World University Rankings by subject, läs mer här, och Shanghai-rankingen (Global Ranking of Academic Subjects, ARWU), läs mer här.
Undervisningsspråket är engelska. Programmet startar en gång om året, på höstterminen.
-
Programöversikt
Programmet omfattar 45 hp obligatoriska kurser (se vilka nedan), 45 hp valbara kurser och programmet avslutas med ett självständigt forskningsarbete som redovisas i en masteruppsats i sociologi om 30 hp.
De obligatoriska kurserna omfattar kurser på avancerad nivå i sociologisk teori och empirisk analys. Genom de obligatoriska delarna ges en allmänsociologisk bredd och genom de valfria delarna ges utrymme för en hög grad av flexibilitet och möjligheter till profilering av utbildningen.
Efter överenskommelse med programkoordinator kan även kurser på avancerad nivå som ges vid andra institutioner ingå i utbildningen.
År 1
Termin 1
Classical Sociological Theory 7,5 hp – halvfart period A-B
Qualitative Methods in the Social Sciences 7,5 hp – halvfart period A-B
Quantitative Methods in the Social Sciences 1, 7,5 hp - halvfart period C-D alternativt Quantitative Methods in the Social Sciences 2, 7,5 hp – halvfart period C-D på termin 2.
Social Network Analysis 7,5hp - halvfart period C-D. Alternativt en valbar kurs på 7,5hp.Termin 2
Modern sociological Theory 7,5 hp – halvfart period A-B
Valbara kurser 22,5hp. Möjlighet att läsa Social Stratification 7,5 hp.År 2
Termin 3
Valbara kurser 22,5 hp, möjlighet att läsa Social Network Analysis 7,5 hp
Research Methods 7,5 hp – halvfart period C-D
Termin 4
Master's Thesis in Sociology, 30 hp
-
Så ansöker du
Programmet är endast öppet i den första/internationella antagningsomgången som öppnar 15 oktober 2024 och som stänger 15 januari 2025. Vill du läsa detta program med start hösten 2025 är alltså sista ansökningsdag 15 januari 2025.
Vid ansökan till något av våra mastersprogram så krävs det att du, utöver din ansökan till antagning.se, lämnar in ett motivationsbrev inklusive dina forskningsidéer. Mallen som måste användas är denna.
När du har fyllt i motivationsbrevet i länken ovan så får du det skickat som en pdf till din mailadress som du angivit i motivationsbrevet. Om du söker detta program till hösten 2025, ska du ladda upp denna pdf på antagning.se senast 3 februari 2025. Frågor om motivationsbrevet kan ställas till master@sociology.su.se
Urvalsprocess
Kompletterande urvalskriterierVid ansökan till Sociologiska institutionens program på avancerad nivå sker meritvärderingen med hjälp av följande komponenter:
• Betyg på högskolekurser (1-50)
• Motivationsbrev (1-50)
• Tidigare studiers relevans i relation till den sökta utbildningen (1-100)
-
Mer information
Möt oss och våra studenter
I denna film får du möta oss, få information om programmet samt möta våra studenter.
-
Arbetsmarknad och karriär
Efter examen kan du arbeta som kvalificerad utredare och analytiker på myndigheter, företag eller intresseorganisationer. Många sociologer jobbar inom samhällsrelaterade verksamheter, där kunskap om hur man gör systematisk insamling, bearbetning och analys av information behövs. Programmet ger dig de verktyg som krävs för att jobba med detta.
Examen ger även en god grund för dig som vill gå vidare och söka forskarutbildning, doktorandplats, i sociologi.
-
Kontakt