Stockholms universitet

Sociologi

Sociologi är det självklara ämnet för dig som är samhällsintresserad. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras. Sociologi ger dig verktyg inom teori och metod så att du kan analysera samhället och olika sociala sammanhang.

Sergels torg. Foto: Vladimir Mucibabic/Mostphotos
Sergels torg. Foto: Vladimir Mucibabic/Mostphotos

Ämnesbeskrivning

Du lär dig förstå hur människors hälsa och hur de har det på jobbet påverkas av kön och social och etnisk bakgrund. Ämnet passar också dig som är intresserad av ojämlikhet och diskriminering utifrån genus, klass, etnicitet och funktionsförmågor.

Sociologi ger dig kunskap om hur människors identitet hänger ihop med religion, etnicitet, genus och kön. Du får också insikt om hur etniska konflikter uppstår.

Utbildningen i sociologi ger dig god förmåga att analysera och utreda samhällsfrågor. Dessutom lär du dig att bedöma och värdera undersökningar om samhällsfenomen. Du får kompetens inom både kvantitativa och kvalitativa metoder.

Sociologi är ett viktigt ämne i sig och samtidigt ett bra komplement till andra samhällsvetenskaper. Du kan även kombinera ämnet med teknik, medicin, filosofi och juridik.

Sociologi vid Stockholms universitet rankas kontinuerligt som topp 50 i världen enligt både QS World University Rankings by subject, läs mer här, och Shanghai-rankingen (Global Ranking of Academic Subjects, ARWU), läs mer här.

Arbetsmarknad och karriär

Sociologer kan söka jobb inom stat, kommun och regioner samt på privata företag. Efter studierna kan du arbeta med att planera och genomföra undersökningar, utredningar och analyser. Du kan söka jobb som till exempel utredare, analytiker och handläggare. Du kan specialisera dig inom arbetsmarknad, organisation, migration, demografi, hälsa, genus eller familj.

Det här jobbar våra tidigare studenter med.

Utbildningar inom ämnet

Vi erbjuder utbildning i sociologi på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. 

Examen

För att få en kandidatexamen i sociologi kan du antingen läsa fristående kurser eller något av de kandidatprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.

För att få en masterexamen i sociologi läser du något av de masterprogram som listas under Utbildningar inom ämnet. Under vissa förutsättningar kan det vara möjligt att läsa till en masterexamen genom fristående kurser.

Mer information på su.se/examen

Forskning inom ämnet

Vi erbjuder en dynamisk forskningsmiljö med många ämnesöverskridande samarbeten och en stark internationell forskningsprofil. Vi är särskilt framstående inom områdena familjesociologi, genus och jämställdhet, politisk sociologi, socialpolitik, sociala nätverk och social skiktning.

Läs mer om forskning på Sociologiska institutionen