De estetiska ämnenas didaktik
Är du intresserad av att leda och utveckla estetisk verksamhet med barn och unga? Utbildning inom de estetiska ämnenas didaktik behandlar frågor om undervisning och lärande i det estetiska ämnesområdet, inom eller utanför det formella skolväsendet.
Ämnesbeskrivning
Estetiska ämnenas didaktik binder samman praktiska studier i estetiska ämnen med pedagogiskt arbete, främst med barn och unga. Ämnet behandlar betydelsen av estetiska ämnen och konstnärliga uttryck för individen och för samhället i stort. En röd tråd i undervisningen är olika perspektiv på demokratisk delaktighet, normkritiska perspektiv på lärande och konstnärligt utforskande processer.
Som pedagog i kulturskolan får du dela med dig av din konstform. Genom att gå våra kurser inom Kulturskoleklivet stärker du din ledarskapsförmåga.
Gör något mer av det du älskar - bli kulturskolepedagog!
Alla verksamma lärare på olika nivåer inom förskolan, grundskolan, gymnasiet och kulturskolan, samt inom högre utbildning, har nytta av att gå våra dramakurser. Att använda drama i undervisningen ger en extra dimension i lärandet. Om du vill fördjupa dig i ämnet kan du läsa till en kandidat- eller magisterexamen.
Arbetsmarknad och karriär
Studier i de estetiska ämnens didaktik förbereder dig för att leda estetiskt arbete med barn och unga. Utbildningen svarar mot behovet av pedagoger för barns och ungas kulturutövande på fritiden, främst inom kulturskola, studieförbund, förskolan och fritidshem.
Ledarskapskompetens och projektledning behövs inom amatörteaterverksamhet, teatrar, muséer, andra kulturinstitutioner, liksom i olika kulturprojekt. Kulturskolan är Sveriges största barn- och ungdomskulturverksamhet och finns i 283 av landets 290 kommuner.
Hur är det att arbeta i kulturskolan?
I samarbete med Riksorganisationen Auktoriserade Dramapedagoger (RAD) kan studenter efter avslutad kandidatexamen i de estetiska ämnenas didaktik ansöka om att bli RAD-auktoriserade dramapedagoger.
Utbildningar inom ämnet
-
Utbildning på forskarnivå
Ämnesdidaktik med inriktning mot bild, drama, musik samt estetiska läroprocesser innefattar forskning om lärande, undervisning och kunskapsbildning inom skolans estetiska ämnen samt estetisk verksamhet inom det fria bildningsväsendet och kulturområdet.
Examen
För att få en kandidatexamen och bli dramapedagog behöver du läsa kurser om totalt 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng inom huvudområdet drama.
Forskning inom ämnet
Forskningsämnet Estetiska ämnenas didaktik omfattar ämnesöverskridande verksamhet mellan olika estetiska uttrycksformer, som till exempel estetiska lärprocesser och multimodalitet, samt mellan estetiska ämnen och andra ämnen som ingår i kunskapsfältet.
-
Kontakt
Studievägledare
studievagledning.did@su.se