Socialt arbete/socionom
Har du ett engagemang för sociala frågor och människor i utsatta situationer? Då kan ämnet socialt arbete vara något för dig. Socialt arbete, som handlar om människors levnadsvillkor och samhällets insatser, är huvudområde inom socionomprogrammet.
Ämnesbeskrivning
Socialt arbete är ett samhällsvetenskapligt område som handlar om olika sätt att se på sociala problem och sociala förändringsprocesser. Genom studier i socialt arbete fördjupar du dig i sociala frågor, både ur nationellt och internationellt perspektiv. Viktiga utgångspunkter för socialt arbete är teorier om människors beteenden och samspel med omgivningen och samhälleliga system.
Studier i socialt arbete ger dig redskap för att kunna arbeta med att förebygga, hantera eller lösa sociala problem. Ytterligare ett fokus ligger på människors olika livsvillkor, där principer om mänskliga rättigheter och social rättvisa är grundläggande. Det sociala arbetets insatser behövs både inom arbete med individer, familjer, grupper och olika delar av samhället.
Socionomprogrammet vid Stockholms universitet är en bred samhällsvetenskaplig utbildning. Programmet ges på heltid under sju terminer. Du studerar socialt arbete och andra viktiga områden som sociologi, juridik, psykologi och socialpolitik. I utbildningen ingår också verksamhetsförlagd utbildning (”studiepraktik”) som det även finns möjlighet att göra i ett annat land.
Vid institutionen ges även utbildningsprogram för dig som har en bakgrund inom socialt arbete. På avancerad nivå kan du studera vidare till psykoterapeut eller till hälso- och sjukvårdskurator.
Arbetsmarknad och karriär
Socionomer är en eftertraktad yrkesgrupp. Utbildningen ger dig bred kompetens i kvalificerat socialt arbete och yrkesförberedelse för olika arbeten inom privat, offentlig och ideell sektor. Som socionom kan du arbeta som socialsekreterare eller kurator, inom institutionsvård för barn och ungdom, med beroendeproblem eller som handläggare eller enhetschef inom äldre- och handikappomsorg.
Ytterligare exempel på arbetsområden för socionomer är inom skola, hälso-/sjukvård, kriminalvård, frivilligorganisationer, länsstyrelser och familjerådgivning.
Utbildningar inom ämnet
Examen
Socionomprogrammet leder fram till en socionomexamen. Efter programmets sjätte termin kan du även ta ut en kandidatexamen i socialt arbete. På avancerad nivå finns ett masterprogram i socialt arbete som leder till en masterexamen och en legitimationsgrundande Psykoterapeutexamen i socialt arbete.
Forskning inom ämnet
Vi forskar inom flera områden som rör socialt arbete och sociala problem: Barn, unga och familj, Alkohol och droger, Fattigdom och välfärd samt Äldre och funktionshinder.
Läs mer om forskning vid Institutionen för socialt arbete