Litteratur och kultur i sekelskiftets Wien
Kursen behandlar den moderna litteratur och kultur som växer fram vid sekelskiftet 1900 i Wien.
Staden Wien kom under denna tid snabbt att räknas som en av de viktigaste europeiska metropolerna för en ny litteratur och kultur präglad av bildkonstnärer som Gustav Klimt och musiker som Gustav Mahler. Wiens caféer blir till kreativa mötesplatser för unga författare, som inspireras av Friedrich Nietzsches, Sigmund Freuds, Ernst Machs och Rosa Mayreders skrifter, men även av biografernas spelfilmer och den senaste så kallade människoutställningen. I tidningarnas spalter behandlas radikal individualism, sexualitet och moral samt tidens verklighets- och språkkris.
Kursens tyngdpunkt ligger dels på studier av programmatiska och litterära texter av bland annat Arthur Schnitzler, Hugo von Hofmannsthal, Robert Musil och Sigmund Freud, dels på studier av de kulturella strömningar och yttringar som beskrivs ovan. Dessutom belyses frågan vilken inverkan dessa kulturella yttringar har haft på dagens (kultur)samhälle, både i Sverige och i de tyskspråkiga länderna.
-
Kursupplägg
Kursen består av en sammanhållen kurs om 7,5 hp.
Undervisning
Undervisningen består av seminarier. Närvaro på all undervisning är obligatorisk. Undervisningen sker helt på distans under höstterminen 2021.
Undervisningen sker på svenska. Kurslitteraturen kommer dock att finnas både på svenska och på tyska.
Betygskriterier och betygsättning
Betygskriterier och betygsättning Litteratur och kultur i sekelskiftets Wien (389 Kb)
Examination
Kursen examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift i form av en hemtentamen.
Examinationen sker på svenska eller tyska.Examinator
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
Arbetsmarknad
Tyskan är bra att ha både för dig som tänker dig en karriär i Sverige och internationellt. Dels är tyskan officiellt språk i flera länder i Europa, dels är Tyskland Sveriges största handelspartner. Goda kunskaper i tyska är därför efterfrågade på arbetsmarknaden. Några läser tyska på universitetet för att bli lärare. Men allt fler väljer tyska som ett komplement till en annan utbildning. Tyska är nämligen ett av Europas viktigaste språk och modersmål för cirka 100 miljoner människor.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Hur är det att plugga tyska?
Hur är det att plugga tyska - egentligen? Hör Malin berätta om sina studier i tyska.
Vad ska man tänka på som språkstudent? Våra tidigare studenter ger sina bästa tips till nya studenter.
Möt våra lärare
Bekanta dig med våra lärare och forskare på deras profilsidor.
-
Kontakt
Studievägledare, tyska- Besöksadress
Södra huset, hus E
Rum E 524
Universitetsvägen 10 E
Studievägledning ges per e-post.