Information för antagna doktorander

Här finns information till dig som är antagen doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen.

 

Kurser

Flertalet av kurserna på forskarnivå är obligatoriska och läses under första året. Utöver dessa finns även ett utbud av valbara kurser som man kan välja att inkludera i sin utbildning. Samtliga poänggivande moment och icke-poänggivande obligatoriska moment i forskarutbildning framgår av Allmänna studieplanen som återfinns här:  Allmän studieplan (404 Kb) samt kurslista antagen av institutionsstyrelsen.

SV4001D: Statsvetenskapliga forskningsproblem, 7,5 hp

Kursen syftar till att ge orientering i statsvetenskapliga forskningsproblem samt ökad förmåga att identifiera, beskriva, konstruera och värdera forskningsproblem. Kursen ges under år 1.

Kontaktperson:
Niklas Bremberg

Kursbeskrivning:
SV4001D: Statsvetenskapliga forskningsproblem, 7,5hp (123 Kb)

SV4002D: Metod i praktiken, 7,5 hp

Kursen syftar till identifiering av ett centralt metodproblem, inte nödvändigtvis avhandlingsrelaterat, och utarbetande av lösning och fördjupning inom viss metod samt fortsatt orientering i statvetenskapliga metoder. Kursen ges under år 1 och examineras genom deltagande i nationellt metodinternat.

Kontaktperson:
Kåre Vernby

Kursbeskrivning:
SV4002D: Metod i praktiken, 7,5hp (51 Kb)

SV4003D: Metodkurs, 15hp

Kursen består av fyra moment, vetenskapsteori, kvantitativ metod, textanalys samt jämförande metod och fallstudier. Syftet med kursen är metodologisk orientering för att möjligöra informerat metodval och breddade statsvetenskapliga perspektiv. Kursen ges under år 1 i samarbete med Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.

Kontaktperson:
Ludvig Norman & Ludvig Beckman

Kursbeskrivning:
SV4003D: Metodkurs, 15hp (75 Kb)

SV4004D: Statsvetenskapliga forskningsfält I-II, 15hp

Kursen syftar till att fördjupa kunskaper om vad ett forskningsfält är och hur det avgränsas samt betydelsen av tidigare forskning för forskningsprocessen och dess plats i designen av ett forskningsprojekt. Kursen diskuterar också strategier för systematisk läsning samt information om informationssökning och informationshantering. En litteraturlista och beskrivning av forskningsfältet/en tas fram. Kursen ges under år 1.

Kontaktperson:
Ludvig Norman

Kursbeskrivning:
SV4004D: Statsvetenskapliga forskningsfält I-II, 15hp (111 Kb)

 

SV4006D: Introduktion till undervisning i statsvetenskap, 5hp

Syftet med kursen är att utveckla doktorandernas förmåga att bedriva undervisning i statsvetenskap inom högre utbildning och vid Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet i synnerhet.

Kontaktperson:
Maria-Therese Gustafsson

Kursbeskrivning
SV4006D: Introduktion till undervisning i statsvetenskap, 5hp (110 Kb)

SV4007D: Multiperspectival Security and Insecurity, 7,5hp

Syftet med kursen är att utveckla doktorandernas kunskap om det interdisciplinära studiet av säkerhet och osäkerhet med utgångspunkt från centrala teoretiska och empiriska teman inom olika vetenskapliga traditioner.

Kontaktperson: Ulrika Mörth

Kursberskrivning:
SV4007D: Multiperspectival Security and Insecurity, 7,5hp (58 Kb)

För information se den allmänna studieplanen och tillämpningsföreskrifterna för forskarutbildningen eller kontakta studierektorn för forskarutbildningen.

 
Institutionsövergripande forskarutbildningskurser

Det finns även institutionsövergripande kurser inom utbildning på forskarnivå. Dessa kurser kan sökas av forskarstuderande vid Samhällsvetenskapliga fakulteten oavsett institutionstillhörighet.

Aktuella kurser presenteras här

 

I samråd med handledaren upprättas en individuell studieplan senast tre månader efter antagningen. Den individuella studieplanen består dels av ett grundkontrakt och dels en årlig uppföljning (se beskrivningar nedan).

Doktoranden förväntas att i stort följa den individuella studieplanen. En doktorand som ”väsentligt” åsidosätter sina åtaganden i studieplanen kan av rektor fråntas rätten till handledning och andra resurser för forskarutbildningen (se Tillämpningsföreskrifterna).

Grundkontrakt

I grundkontraktet preciseras villkoren för doktorandens antagning, såsom poängfördelningen mellan kurser och avhandling, doktorandens huvudhandledare och handledare, finansieringsform samt beräknad tidpunkt för disputation. Grundkontraktet innehåller även en grovplanering för hela utbildningen.

Kontraktet signeras av doktoranden, huvudhandledaren, handledaren samt Institutionsstyrelsens ordförande/motsvarande. Om doktoranden byter handledare under utbildningen måste ett nytt grundkontrakt skrivas.

Årlig uppföljning

Till grundkontraktet bifogas dokumentet ”Årlig uppföljning” som, till skillnad från grundkontraktet, ska uppdateras minst en gång om året. Den årliga uppföljningen innehåller bland annat en plan för det kommande året och - efter det första året på utbildningen - information om avklarade poäng, en specifikation över avklarade kurser samt en avstämning gentemot grundkontraktet.

Arbetet med uppföljningen sköts av doktoranden och dess handledare, vanligtvis under hösten. Den årliga uppföljningen undertecknas av doktoranden, huvudhandledaren och Institutionsstyrelsens ordförande/motsvarande.

Institutionen håller för närvarande på att förflytta de indiduella studieplanerna till ett digitalt system, d-ISP. Majoriteten av doktorander som antagits efter 2019 kommer från hösten 2022 endast ha sina individuella studieplaner digitalt.

 

 

Allmän studieplan

Den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden i Stockholm. Allmänna bestämmelser rörande utbildning på forskarnivå återfinns i Högskoleförordningen. Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning tillgängliga resurser medger.

I studieplanen finner du bland annat information om målen för utbildningen, behörighet och förkunskapskrav, antagning, utbildningens uppläggning och innehåll, m.m.

Allmän studieplan (404 Kb)

Tillämpningsföreskrifter

I tillämpningsföreskrifterna för forskarutbildningen finner du bland annat information om kurser, seminarier, handledning, avhandlingsarbete och finansiering. 

Tillämpningsföreskrifter (221 Kb)

Andra regler och föreskrifter

Studera på forskarnivå, UHR

Riktlinjer för avhandlingar (115 Kb)

Guidelines compilation thesis (22 Kb)

 

Alla kurser som doktoranden läser under sin utbildning måste rapporteras i det studieadministrativa systemet Ladok, detta görs av administratören för forskarutbildningen. Kurser som har rapporterats ligger sedan (tillsammans med godkänd avhandling) till grund för examen. Du kan själv se vilka av dina kurser som har rapporterats på Ladok

Kurser vid institutionen

Kurser som läses vid institutionen rapporteras automatiskt av examinerande lärare, doktoranden behöver inte själv rapportera någon information.

Läskurser

Handledare eller ansvarig lärare samråder med studierektor för godkännande av läskursen. Kursansvarige lärare anmäler sedan till forskarutbildningsadministratören så kursen kan registreras i Ladok.

Kurser som lästs utomlands, vid andra lärosäten, vid andra institutioner, konferensdeltagande eller liknande

Kurser som lästs utomlands, vid andra lärosäten, vid andra institutioner, konferensdeltagande eller liknande ska registreras som ett tillgodoräknande.

Tillgodoräknande registreras när doktoranden eller dennes handledare inkommer med ett kursbevis/ diplom eller annat intyg som styrker doktorandens deltagande till forskarutbildningsadministratören.

Detta bör göras på en gång efter genomgången kurs. Kurser som ska tillgodoräknas måste godkännas av både handledaren och studierektor för forskarutbildningen.

För att ansöka om tillgodoräknande, fyll i blanketten enligt instruktioner nedan:

Ansökan om tillgodoräknande (50 Kb)

 

 

Här hittar du information om vad du som doktorand behöver tänka på i samband med den administrativa planeringen av din disputation samt vem du ska vända dig till vid olika steg i processen. Vissa saker sköts centralt på universitetet medan andra sköts av dig och din handledare. Det är därför viktigt att du läser om de olika stegen inför disputation här och i institutionens Tillämpningsföreskrifter för forskarutbildningen som du hittar på denna sida.

För det praktiska och administrativa arbetet kring disputationer vid institutionen ansvarar i första hand forskarutbildningsadministratören (Oskar Eriksson): forskarutbildning@statsvet.su.se.

Den framförhållning som krävs för att administrera en disputation varierar en del, men det är vanligt att doktorander tar de första stegen ungefär tre månader innan tänkt disputationsdatum. Innan dess behöver din handledare ha tagit initiativ för att en opponent och betygskommitté ska kunna utses av fakulteten. Nedan ser du de administrativa steg du som doktorand är ansvarig för:

  1. Alla kurser klara
  2. Kontakta forskarutbildningsadministratören för datum och lokal
  3. Boka tid för disputationen vid Studentavdelningen
  4. Kontakt med universitetsbiblioteket
  5. Avhandlingsformalia
  6. Mottagning och disputationsfest
  7. Ansök om examen

1. Alla kurser klara

Inför disputationen bör du som doktorand dubbelkolla att alla kurspoäng är inrapporterade för att du sedan ska kunna ansöka om examen efter disputationen. Innan du ansöker om examen måste ”alla kurser klara” rapporteras i Ladok. Kurserna måste godkännas av dig som doktorand, din handledare samt av studierektorn för forskarutbildningen. Kontakta forskarutbildningsadministratören för mer information om detta.

2. Kontakta forskarutbildningsadministratören för datum och lokal

Innan du anmäler och bokar tid för disputation (se punkt 3 nedan) är det bra att du först har stämt av med forskarutbildningsadministratören att det finns en ledig lokal som är lämplig för den tid och dag som du har valt (i samråd med handledare, betygsnämnd och opponent).

3. Boka tid för disputationen vid Studentavdelningen

Du måste sedan i god tid boka tid för disputationen vid Studentavdelningen. Mer information om hur du anmäler disputation hittar du här.

4. Kontakta universitetsbiblioteket

Doktoranden bör boka in ett möte med universitetsbiblioteket senast 30 dagar före spikdag för att få information om rutiner kring tryck av avhandlingen och lägga upp en tidsplan. Här hittar du information om hur du går till väga.

- ISBN

Alla avhandlingar måste ha ett så kallat ISBN-nummer som delas ut av biblioteket. Innan du trycker din avhandling måste du kontakta institutionens forskarutbildningsadministratör och meddela vilket ditt ISBN-nummer är.

- ISSN

Alla avhandlingar måste även ha ett institutionsnummer (ISSN). När du kontaktat forskarutbildningsadministratören med ditt ISBN kommer du att få ISSN-numret samt den lista på tidigare avhandlingar vid institutionen som ska finnas längst bak i alla avhandlingar som trycks.

- Visuell identitet

Det finns regler kring hur avhandlingar vid Stockholms universitet ska se ut, läs mer här: Omslag, inlaga & wordmallarRegler för visuell identitet vid Stockholms universitet

- Tryck av avhandling

Du som doktorand kontaktar biblioteket för tryck av din avhandling, hur du går till väga och vilken tid detta tar kan du läsa om här.

Enligt beslut från prefekten vid Statsvetenskapliga institutionen ska 180 avhandlingar tryckas. Ange adress till postrummet på plan 7 för leverans av avhandlingen.

När avhandlingen är tryckt och har levererats till institutionen ska forskarutbildningsadministratören meddelas. Forskarutbildningsadministratören är ansvarig för utskick av avhandlingarna men du som doktorand är ansvarig för att meddela denne adresserna till betygsnämnd och opponent i god tid.

Senast tre veckor innan disputationen äger rum skickar sedan forskarutbildningsadministratören avhandlingarna till dessa personer samt till de som står på den utskickslista som finns på institutionen. Som doktorand får du också 50 st. ex av avhandlingen att distribuera fritt. Ex som finns kvar efter detta sparas för försäljning vid institutionen (forskarutbildningsadministratören är ansvarig för detta). Efter fem år gallras avhandlingarna ut och endast fem exemplar sparas.

Institutionen står för kostnaden av trycket och faktura skickas automatiskt från biblioteket till ekonomiansvarig på institutionen.

5. Avhandlingsformalia

- Sammanfattning/Abstract

Enligt ”Föreskrifter för utbildning på forskarnivå” (Regelboken, bok2) ska doktorsavhandlingar och licentiatuppsatser på svenska ha en sammanfattning på engelska och vice versa. Avhandlingar skrivna på det språk som är utbildningens mål/föremål för studierna ska ha både en svensk och en engelsk sammanfattning.

- Spika din avhandling

Enligt rektorsbeslut ska din disputation tillkännages i DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) på din spikdag, tre veckor före disputationen. Hur du går till väga för att spika din avhandling samt för att skapa spikblad hittar du här.

- Lista på tidigare avhandlingar

Alla avhandlingar som trycks ska ha en lista på tidigare avhandlingar vid institutionen längst bak. Denna lista får du genom att kontakta forskarutbildningsadministratören innan avhandlingen trycks och när du har fått ditt ISBN från biblioteket (se punkt 4).

6. Mottagning och disputationsfest

Efter disputationen finns möjlighet att ha en mottagning på institutionen. Denna ordnas av forskningsadministratören om disputanden så önskar. Kontakta forskningsadministratören i god tid för bokning av lokal (vanligtvis F702) och andra eventuella önskemål.

Eventuell större disputationsfest ordnas av doktoranden själv, institutionen har inga riktlinjer när det gäller detta.

7. Ansök om examen

När disputationen är godkänd och har rapporterats in i Ladok kan du, förutsatt att du har alla kurspoäng klara och godkända, ansöka om examen. Hur du går tillväga kan du läsa mer om här.

 

 

Doktorandrådet vid Statsvetenskapliga institutionen bevakar frågor som rör forskarutbildningen och doktorandernas villkor vid institutionen, och väljer representanter till institutionsstyrelsen, fakultetsrådet och diverse arbetsgrupper vid institutionen.

Kontakt

Ordförande: Sara Moritz

 

 

Vid institutionen finns ett forskarutbildningsråd (FUR) för överläggningar om frågor med anknytning till forskarutbildning och forskning. Rådet består av de lärare som i egenskap av huvudhandledare eller biträdande handledare handleder doktorand, samt dem som utan att vara handledare är universitetslektor med docentkompetens eller professor. I forskarutbildningsrådet ingår även två doktorandrepresentanter som utses av doktorandrådet.

Ordförande FUR: Ludvig Beckman

Sekreterare FUR: Oskar Eriksson

 

 

Kontakt

Studierektor för utbildning på forskarnivå
Administratör för forskarutbildningen

Sök bland våra utbildningar