Stockholms universitet

Det är så roligt att vara förskollärare och lärare

Några tycker att det är helt fantastiskt, andra att det är både kul spännande och utvecklande. Ingen dag är den andra lik och det finns få jobb som är så levande.

Flera barn i lekparken
Foto: Sernovik, Mostphoto

Världens mest levande yrke

Att vara lärare är väldigt mycket mer än att undervisa. Läraryrket består av utmaningar. Som utmaningen att göra sitt ämne spännande för eleverna. Utmaningen att lära känna och möta eleverna med alla deras olika förutsättningar. Och utmaningen att känna att du som lärare har förmågan att övertyga deras föräldrar om att du duger som lärare åt det finaste de vet, deras barn. Det är bara några av de delar av läraryrket som gör det till världens mest levande yrke!

 

Två skickliga universitetslärare tilldelas i år Stockholms universitets pedagogiska pris Årets lärare. Priset får de två lärarna för att de främjar lärande genom framstående pedagogiska insatser, för att de har ett erkänt intresse och engagemang för utveckling av undervisning samt har visat på en betydande undervisningsskicklighet.

De är årets lärarpristagare

 

En enda lärare kan påverka barnets liv på ett avgörande sätt. Några lärare är entusiastiska och brinner för sitt ämne och lyckas peppa en när självförtroendet sviker. Radiolyssnare har ringt in till P4, Karlavagnen, för att berätta om lärare som de minns bäst. De berättar om lärare som har sett dem och deras förmågor. 

Den läraren betydde mycket för mig

Lyssna på, Vilka lärare minns du?

Lyssna på program ifrån Världslärardagen, Vem av dina lärare minns du bäst?

 

Flera elever talar om hur mycket deras lärare verkligen betyder för dem.

 
Elever hyllar sina lärare.

Kända personer hyllar sina lärare på Lärargalan.

 
Anders Hansen
 
Jan Carlzon
 
Anna Ekström
 

Christopher Månsson försökte verkligen undvika att bli lärare, men det gick inte.

Läs artikeln: Mot alla odds

 

Först blev Katarina civilingenjör. Sedan hittade hon sitt drömjobb. Som lärare i matte och kemi får hon utforma lektionerna utifrån sina intressen. Bland annat brukar hon lära ut hur snabbt zombies sprider sig i en stad.

Katarina hittade sitt drömjobb

 

Helena Dalivin och Jannike Kohinoor är högstadielärare i Stockholms stad. De två arbetar som ett team och använder gärna digitala verktyg i undervisningen. Stödet från skolans ledning gör att de vågar testa nya lösningar, något som utvecklar både dem själva och eleverna. Med stor drivkraft och glädje utför de varje dag ett av Sveriges viktigaste jobb.

Möt två högstadielärare i Stockholms stad

 

"Det låter så klyschigt att säga, men jag älskar mitt jobb." Lousie Österlund är yrkeslärare och känner ett stort engagemang för sina elever och hon vill ge dem de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas.

Se filmen: Relationerna med eleverna är jätteviktiga.

 

Hitta din lärarutbildning

Universitet har ett stort utbud av program och kurser både till dig som vill ha en lärarexamen och för dig som vill ha en påbyggnadsutbildning. För att hitta rätt lärarutbildning kan du bedöma vad som stämmer in på dig. Se vilka lärarutbildningar som finns att välja på.

För dig som vill bli lärare

För dig som vill vidareutbilda dig som lärare

 

Kontakt

Kontakta studievägledare

Lärarutbildningarna finns på flera institutioner vid Stockholms universitet. Institutionerna har ansvar för olika lärarutbildningar. I kontaktuppgifterna ser du vilken institution som har hand om vilken utbildning. Välkommen att höra av dig.

Kontakta studievägledare som kan lärarutbildningar

På denna sida