Stockholms universitet logo, länk till startsida

Det är så roligt att vara förskollärare och lärare

Några tycker att det är helt fantastiskt, andra att det är både kul spännande och utvecklande. Ingen dag är den andra lik och det finns få jobb som är så levande.

Flera barn i lekparken
Foto: Sernovik, Mostphoto

Världens mest levande yrke

Att vara lärare är väldigt mycket mer än att undervisa. Läraryrket består av utmaningar. Utmaningen att göra sitt ämne spännande för eleverna, att lära känna och möta eleverna med alla deras olika förutsättningar, att känna att du som lärare har förmågan att övertyga deras föräldrar  om att du duger som lärare åt det finaste de vet, deras barn – det är bara några av de delar av läraryrket som gör det till världens mest levande yrke.

En enda lärare kan påverka barnets liv på ett avgörande sätt. På världslärardagen har radiolyssnare ringt in till P4, Karlavagnen, för att berätta om lärare som de minns bäst. De berättar om lärare som har sett dem och deras förmågor. 

Lyssna på Karlavagnen, Vem av dina lärare minns du bäst?

 

Först blev Katarina civilingenjör. Sedan hittade hon sitt drömjobb. Som lärare i matte och kemi får hon utforma lektionerna utifrån sina intressen. Bland annat brukar hon lära ut hur snabbt zombies sprider sig i en stad.

Se filmen med Katarina som är framtagen av Skolverket för att visa på hur roligt läraryrket kan vara.

Helena Dalivin och Jannike Kohinoor är högstadielärare i Stockholms stad. De två arbetar som ett team och använder gärna digitala verktyg i undervisningen. Stödet från skolans ledning gör att de vågar testa nya lösningar, något som utvecklar både dem själva och eleverna. Med stor drivkraft och glädje utför de varje dag ett av Sveriges viktigaste jobb.

Se filmen som Stockholms stad har tagit fram

”Glädjen att få andra att lyckas”. ”Fritt och kreativt”. ”Meningsfullt”. Det är några viktiga skäl till varför lärare tycker att andra ska välja deras yrke. I en opinionsundersökning som Lärarnas tidning låtit Skop göra bland 1 000 grundskollärare uppger tre av fyra (73 procent) att de skulle rekommendera andra att bli lärare.

Läs artikeln i Lärarnas tidning: 3 av 4 skulle rekommendera yrket

"Det låter så klyschigt att säga, men jag älskar mitt jobb." Lousie Österlund är yrkeslärare och känner ett stort engagemang för sina elever och hon vill ge dem de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas.

Se filmen: Relationerna med eleverna är jätteviktiga.

 

Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är två lärare som brinner för den svenska skolan. De samlar lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker och andra personer som på ett eller annat sätt gör skillnad för skolan och är med i podden #ANNAOCHPHILIP.

Bli inspirerad av gäster som tycker skolan är viktig

Nu är det klart vilka som blev årets lärare 2020.

Lärarpristagare lärargalan

Motiveringar för många fantastiska lärare!

Se motiveringar till lärargalan

Hitta din lärarutbildning

Universitet har ett stort utbud av program och kurser både till dig som vill ha en lärarexamen och för dig som vill ha en påbyggnadsutbildning. För att hitta rätt lärarutbildning kan du bedöma vad som stämmer in på dig. Se vilka lärarutbildningar som finns att välja på.

För dig som vill bli lärare

För dig som vill vidareutbilda dig som lärare

Kontakta studievägledare

Lärarutbildningarna finns på flera institutioner vid Stockholms universitet. Institutionerna har ansvar för olika lärarutbildningar. I kontaktuppgifterna ser du vilken institution som har hand om vilken utbildning. Välkommen att höra av dig.

Kontakta studievägledare som kan lärarutbildningar

På denna sida