Stockholms universitet

Hur är det att plugga på Grundlärarprogrammet – egentligen?

Hej, jag heter Mikael Åström och studerar Grundlärarprogrammet F-3.

Sök kurser och program

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Hur tänkte du när du skulle välja mellan F-3 och 4-6? Är inne på den tredje terminen på 4-6 utbildningen men känner numera att jag dras mer till F-3, fast är orolig över att jag i framtiden kanske vill falla tillbaka till de äldre barnen. Tacksam för tips och råd! 

Svar: Hej! Jag funderade själv väldigt mycket över hur jag skulle välja mellan de två utbildningarna. I slutändan bestämde jag mig för att arbeta med de yngre åldrarna då jag personligen tycker att det är otroligt givande att få följa barnen i deras utveckling redan från deras första år i skolan. Jag rekommenderar att du gör två saker: 

  • Om du inte redan arbetar som lärarvikarie så rekommenderar jag att du anmäler dig till en vikariepool och provar på att undervisa båda åldersgrupperna, så får du chansen att bekräfta din magkänsla. 
  • Jag rekommenderar även att du tar kontakt med din studievägledare och ser över möjligheten att få behörighet att undervisa båda åldersgrupperna. Du behöver inte gå båda utbildningarna för att få undervisa båda åldersgrupperna, utan behöver endast komplettera med några kurser. På så sätt kanske du inte behöver välja alls, alternativt välja fram- och tillbaka hur mycket du vill. 

Jag hoppas mitt svar hjälpte och jag önskar dig fortsatt lycka till med lärarutbildningen, hur valet än blir! 

/Mikael 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej Mikael! Hur är mattekursen utformad? Är det ungefär som mattekursen som man läste på gymnasiet, t.ex ma2b, eller handlar det mer om hur man lär ut matematik och får eleverna att förstå den? /Felicia

Svar: Hej Felicia! Tack för frågan! Matten i vår utbildning är uppdelad i tre olika kurser utspridda över tre olika terminer, där fokus ligger på hur vi kan utveckla elevers förståelse för olika matematiska koncept. Vi arbetar därför mycket med praktiska medel och metoder och inte bara med räkneuppgifter, även om de också har en viktig del i matteundervisningen. Trots att vi ’bara’ ska undervisa lågstadiematte så måste vi fortfarande förstå de underliggande matematiska koncepten ganska väl om vi sen ska hjälpa våra elever förstå dem. Därför går vissa föreläsningar och seminarier igenom olika matematiska koncept och begrepp på en nivå som är lite mer avancerad än lågstadiematte. 

Jag kan så klart inte tala för alla lärarstudenter, men många lärarstudenter har uppskattat hur deras egen förståelse för matematik ökat med hjälp av kursuppläggen, oavsett deras förkunskaper i matte. 

Jag hoppas mitt svar hjälper! 

/ Mikael 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hello! My name is Naoya and I study education at Stockholm University. If possible, I would like to ask you about pre-service training here in Sweden. I would appreciate it if you respond to me. Thank you! Kind regards, Naoya Yamada.

Svar: Hi Naoya and thank you for your question! I can of course answer mainly for my specific program, but all teacher educations at Stockholm University include pre-service training (verksamhetsförlagd utbildning – VFU). 

For my specific education we have three rounds of pre-service training during our second, fifth and our eight and final semester, where we get to apply theoretical knowledge in a real-life setting. All students are assigned a school and a supervisor who we shadow during all training periods, so there is no need to apply for placement as you would for an internship. Before each pre-service training period, students attend pre-training workshops where students set expectations and personal goals for their training. These goals are then assessed and followed up by your supervisor, together with all the other requirements that are set in order to get a passing grade, such as planning and executing lesson plans. In total, pre-service training totals a full semester’s worth of studies. 

I hope this information helps and that you’re enjoying Stockholm University so far! 

/ Mikael 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! När kan man söka utlandsstudier eller VFU för Grundlärarprogrammet F-3? Kan man utbilda sig till professor och arbeta på universitet även om man endast läst Grundlärarprogrammet F-3? /Wilma

Svar:  Hej Wilma! Tack för dina frågor. Om du redan nu vet att du vill göra din praktik, eller verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands, så behöver du anmäla dig senast en termin i förväg. Eftersom det första tillfället är under den andra terminen innebär det att du behöver planera för eventuella utlandsstudier redan under din första termin!
Du hittar mer information i den här länken om vad som gäller mer exakt: https://www.su.se/utbildning/lärarutbildningar/verksamhetsförlagd-utbildning-vfu/vfu-utomlands-1.504984

När det kommer till att undervisa på universitet så finns det flera vägar dit. Dels genom att forska inom exempelvis pedagogik, men det finns även lärare som undervisar på universitet och grundskola samtidigt. Om du är intresserad av utbildning på högre nivå kan du börja med att ta en titt på vidareutbildningar på magister- och masternivå här:
https://www.su.se/utbildning/lärarutbildningar/vidareutbildning/magister-och-masterprogram-1.531070

Sen kan du titta vidare på de forskarutbildningar som bygger vidare på de vidareutbildningar som finns på Stockholms universitet: https://www.su.se/utbildning/lärarutbildningar/varför-gå-en-lärarutbildning/utbildning-på-forskarnivå-inom-lärarutbildningarna-1.493478?open-collapse-boxes=collapseCollapsible1636377108129_58859.0100000.0

Det är kul att se hur mycket du redan har funderat på hur din utbildning och karriär kan berikas och jag hoppas att mina svar hjälper! 

/ Mikael 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag undrar hur flexibla studierna är. Vilken tid börjar vanligtvis lektionerna och hur många lektioner är det i veckan? Hur är det med distansundervisning? /Kajsa

Svar: Hej Kajsa och tack för din fråga! Det korta svaret är: Det beror på. En vanlig studievecka har runt fyra föreläsningar eller seminarier som kan börja när som helst mellan kl.8-14 och tar oftast två timmar. Vissa av dessa är obligatoriska och andra inte, men jag rekommenderar starkt att delta på alla undervisningstillfällen oavsett. Personligen lägger jag vanligtvis runt 30-35 timmar i veckan på studier, inklusive föreläsningar och seminarier. 

Att plugga på universitetet är i regel mycket mer flexibelt än att plugga på gymnasiet när det gäller att disponera sin tid, men då läggs också mycket mer ansvar på studenten. Du kan till exempel välja att sprida ut pluggtimmarna över helgen för att hinna med annat i veckan, men jag gör personligen mitt bästa för att undvika att plugga på helger. 

När det kommer till distansundervisning så har vi pluggat på distans senaste 1,5 åren på grund av pandemin, men annars så erbjuder inte Stockholms universitet distansundervisning för den här utbildningen i vanliga fall. 

Jag hoppas att mina svar hjälpte! 

/ Mikael 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej Mikael! Jag funderar på att plugga till lågstadielärare och undrar lite hur de engelska kurserna är upplagda. Är t.ex. allt på engelska inklusive seminarier? Vilken nivå anser du att ens engelska bör ligga på för att klara av kurserna bra? /Wilma

Svar: Hej Wilma! Vad kul att höra om intresset att bli lågstadielärare! Engelskkurserna på lärarutbildningen har två fokus: den ena kursen fokuserar på att planera och undervisa engelska i lågstadiet och den andra kursen fokuserar på lärarstudenternas egna språkfärdigheter. Båda kurserna undervisas på engelska och alla förväntas prata engelska under kursernas seminarier och workshops. 

När det gäller dina egna kunskapsnivåer, så ser jag på det på två sätt. Du förväntas aldrig vara en expert i något skolämne, men samtidigt måste du känna dig trygg att prata och skriva på engelska eftersom dina elever aldrig kommer utveckla sina språkliga förmågor om du inte vågar prata eller skriva på engelska i ditt eget klassrum. Så om målet är att klara kurserna bra så räcker det inte att bara plugga till tentorna; du måste även visa initiativ och prata engelska framför dina klasskamrater. Framför allt det senare kommer du att ha mest nytta av i framtiden. 

P.S. Jag kan tala från erfarenhet att engelskkurserna är de kurserna flest lärarstudenter är nervösa inför, så om du också är nervös inför engelskan så är du inte ensam 😊 

Jag hoppas att mitt svar hjälpte med dina funderingar!

Vänliga hälsningar, 
Mikael 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej Mikael! Jag har precis börjat på Grundlärarprogrammet F-3 och allt känns jättetufft. Har du några tips som gör att allt blir lite lättare? Hur kan man göra för att kunna klara allt på ett bra sätt? Kan du dela med dig om hur din tid varit? /Zahra

Svar: Hej Zahra. Först vill jag säga att jag förstår dig! Att plugga på universitet var inte enkelt för mig heller i början, men här kommer några tips på saker som fungerade för mig:

Kontakta dina studentkamrater. Det kan hjälpa att plugga tillsammans med andra och höra kurslitteraturen förklarat från ett annat perspektiv. Det kan också vara skönt att få känna en gemenskap med andra som sitter i samma sits.

Du borde även försöka se fram emot vad som gör allt slit värt det. Jag kunde plugga hårt sent inpå kvällarna för att jag såg fram emot att få fira med mina klasskamrater efter en deadline eller tenta. Jag visste även att mitt slit den första terminen skulle belöna mig med att få åka ut på min första praktik, eller VFU och få känna på läraryrket på riktigt. 

Allting behöver inte bli perfekt i början, särskilt inte under den första terminen. Men jag kan tala från erfarenhet att allting blir enklare med tiden. Det har du också att se fram emot. 

Jag kan såklart inte garantera att vad som fungerade för mig fungerar för dig. Det kommer att krävas en del slit och hårt arbete oavsett, men det kommer att vara värt det. Jag håller tummarna för dig! 

/ Mikael 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej Mikael! Jag sökte Grundlärarprogrammet F-3 vid Stockholms universitet och undrar om man kan läsa utbildningen på engelska? /Rana 

Svar: Hej Rana! Tack för din fråga. Utbildningens undervisningsspråk är svenska eftersom vi som framtida lärare förväntas undervisa på svenska ute i skolorna. Det enda undantaget är de kurser för skolämnet engelska där undervisningsspråket är engelska.  

Jag rekommenderar att du kontaktar studievägledaren för utbildningen för att reda ut eventuella frågetecken som rör dina specifika behov och för att även ta reda på vilket stöd det finns för de som pluggar till lärare. Du når studievägledaren på Institutionen för språkdidaktik via https://www.su.se/institutionen-for-sprakdidaktik/utbildning/kontakt

Jag hoppas den här informationen hjälper dig! 

/ Mikael 
 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej Mikael! Vad är dina bästa tre tips för en framtida lärare? /Niklas

Svar: Hej Niklas! Tack så mycket för frågan! Om jag bara får välja tre tips skulle jag rekommendera följande: 

1. Var öppen för nya intryck. Läraryrket anpassas hela tiden efter samhällets behov och vi måste förbereda våra elever inför yrken som kanske inte ens finns än. Omfamna detta som en chans att ständigt utvecklas och förbättra dig inom yrket. 

2. Utmana dig själv. Vi alla har ämnen i skolan som vi tycker är svårare än andra, men lärarutbildningen ger dig både teorier och praktiktillfällen att hjälpa dig förstå varför du tyckte det var svårt. Använd dessa lärdomar för att hjälpa dina framtida elever med liknande utmaningar. 

3. Glöm inte dina studentkollegor! Dina studiekamrater är inte bara till stor hjälp under utbildningen, utan kan också bli värdefulla resurser i framtiden med insikter om deras arbetsplatser du kanske söker arbete hos och kan till och med rekommendera dig om de kommer ihåg dig väl.

Jag hoppas dessa tips hjälper dig! 

/ Mikael 
 ____________________________________________________________________

På denna sida