Vad lockade Erik till att studera psykologi vid Stockholms universitet – egentligen?
Hej! Mitt namn är Erik och jag läser Internationellt masterprogram i psykologi på Stockholms universitet. Tveka inte att höra av dig till mig via formuläret nedan så ska jag göra mitt bästa för att svara på dina frågor och funderingar.
Frågor och svar:
Fråga: Hej! Jag har en fråga angående sista året av praktik. Jag undrar: vem betalar lönen under praktiken? Jag har förstått det som att utbildningen betalar en viss del och praktikplatsen resten? Stämmer det? Tacksam för svar! / Lisa
Svar: Hej Lisa! Då jag inte läser Psykologprogrammet så har jag ingen direkt erfarenhet med praktik men jag ska ändå göra mitt bästa för att svara på din fråga!
Om du syftar på praktiken som är en del av programmet så sker den under termin sex (av tio). Som del av ett utbildningsprogram är den därför snarare en CSN berättigad kurs och mig vetterligen betalas det inte ut någon lön. Mer om Psykologprogrammet kan du läsa om här: https://www.su.se/sok-kurser-och-program/pspro-1.412604 och mer om praktikkursen kan du läsa om här: https://www.su.se/sok-kurser-och-program/pspr22-1.497220.
Om du istället syftar på den praktiska tjänstgöringen (PTP:en) så är det en årslång anställning där du får jobba praktiskt med det du lärt dig under handledning på en arbetsplat för att få din legitimation. Som jag har förstått det så söker man själv till en PTP tjänst (finns många annonserade på ex. LinkedIn) efter att man tagit sin psykologexamen (dvs gått klart programmet). På grund av det så tror jag inte att universitetet är direkt inkopplat och/eller betalar någon del av din lön utan det gör den arbetgivare du har (ex. Region Stockholm). Jag kan dock ha fel så det kan vara bra att höra av dig till en studievägledare eller motsvarande om du vill ha ett säkert svar. Här finns en sammanställning av svar på vanliga frågor man har kring PTP:en: https://www.psykologforbundet.se/for-dig-som-ar/PTP/FragorSvar-om-PTP/ och här är en lista med aktuella PTP annonser: https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser?q=PTP-psykolog
Lycka till och ha det bäst,
Erik
________________________________________________________________________
Fråga: Hej Erik! Hur är det om man har läst Psykologprogrammet i ett annat EU-land och väljer nu masterprogrammet i psykologi? Är programmet inriktat mot något specifikt ämne? Vad kan man jobba med efter studierna? Mvh Alice
Svar: Hej Alice! Tack för dina frågor. Gällande utbildning i ett annat EU-land så beror det på vad du har för utbildning och vad du har för mål. Om du är utbildad kliniker och vill jobba som klinisk psykolog så måste du söka om legitimation i Sverige först. Exakt hur det funkar vet jag inte själv men du kan läsa mer här: https://www.psykologforbundet.se/for-dig-som-ar/Utlandsk-utbildning-Foreign-education/
Om du i stället studerar psykologi och inte tänker jobba kliniskt så går det internationella masterprogrammet i psykologi jättebra. Utbildningen är uppbyggd så att man läser 30 högskolepoäng (HP) metod och statistik, 30 HP psykologikurser på avancerad nivå, 30 HP helt fria kurser samt masteruppsatsen som motsvarar 30 HP. Det finns alltså mycket variation i hur du vill bygga upp din utbildning. Det kan vara allt från socialpsykologi till biologisk psykologi och man erbjuds många olika fördjupningskurser. Du kan även läsa något helt annat än psykologi när du fyller ut dina 30 HP som är helt fria.
Gällande vad man kan jobba med så finns det många alternativ. Om du vill bli forskare (d.v.s. doktorera) så är det ett krav att först ha en masterexamen. Utanför universitetets värld så är du i praktiken utbildad beteendevetare och kan bland annat jobba som analytiker, utredare, rekryterar, personalansvarig, konsult, inom myndighet, med reklam & PR med mera.
Lycka till och ha det bäst,
Erik
________________________________________________________________________
Fråga: Hej! Jag är så intresserad av att studera psykologi och har en fråga. Vad är det för undervisningsspråk när man studerar psykologi på Stockholms universitet och vilken bakgrund behöver man ha? /Xiaodan
Svar: Hej Xiaodan, vad kul att du är intresserad av att studera psykologi! Det ser lite olika ut beroende på vad du har för mål med dina studier. Om du vill studera ihop en egen kandidatexamen, eller bara studera för kunskapens skull, så är det Psykologi I - kurspaket som gäller. Där sker undervisningen på svenska och man behöver grundläggande behörighet samt motsvarighet till matematik 2 på gymnasienivå (https://www.su.se/sok-kurser-och-program/ps11kp-1.645496).
Om du tänker att du vill jobba som kliniker och ta ut en psykologlicens så är det det femåriga Psykologprogrammet som gäller. Där är undervisning också på svenska och grundläggande behörighet samt motsvarighet till matematik 2 samt samhällskunskap 1 (https://www.su.se/sok-kurser-och-program/pspro-1.412604).
Slutligen finns också det internationella masterprogammet i psykologi som är till för de som redan har en kandidatexamen i psykologi (d.v.s redan studerat i tre år på universitetet). Där är all undervisning på engelska och man läser tillsammans med folk från hela världen (https://www.su.se/sok-kurser-och-program/sipso-1.482775).
Vem som helst som når upp till behörighetskraven och antagningsgränsen kan börja plugga psykologi! Om du har mer frågor om behörighet så går det jättebra att fråga studie- och yrkesvägledarna (su.se/studievagledning).
Lycka till och ha det bäst,
Erik
________________________________________________________________________
Fråga: Hej Erik! Rolig film! Hur kom du fram till att du ville plugga psykologi?
Svar: Hej! Vad kul att du uppskattade filmen, hoppas den var till hjälp :) Jag byggde ihop min egen kandidatexamen vid SU och hade därför möjlighet att prova sociologi, socialantropologi och kriminologi innan jag valde psykologispåret. Jag har länge velat försöka förstå varför vi människor gör som vi gör och är som vi är. Efter att ha läst de olika kurser tyckte jag att det var psykologin som gav mig bäst svar på de frågorna och valde därför att fortsätta studera psykologi, nu även på masternivå.
Det finns dock många anledningar till att studera psykologi och det skadar aldrig att testa att läsa en kurs i psykologi!
Lycka till och ha det bäst,
Erik
________________________________________________________________________
Senast uppdaterad: 8 november 2023
Sidansvarig: Studentavdelningen