Stötta doktoranders skrivande
Workshop
Datum: onsdag 25 september 2024
Tid: 13.00 – 16.00
Plats: Universitetsbiblioteket. Universietsvägen 14D. Rum 458 (entré plan)
Skrivande är en central del av forskningen och doktorander kan behöva stöd för att bli kompetenta forskningsskribenter. Workshop för forskarhandledare som vill få nya perspektiv och idéer på hur doktoranders skrivande kan stöttas och verktyg att använda i handledningen.
Vem är workshoppen för?
Du handleder doktorander eller är studierektor med ansvar för forskarutbildning vid din institution. Du vill utvecklas i din roll som forskarhandledare och är nyfiken på hur du som handledare kan stötta doktoranders skrivande. Du är verksam vid Stockholms universitet, Karolinska Institutet eller KTH.
Om workshoppen
Skrivande är en central del av forskningen oavsett ämnesområde och att utvecklas som skribent är en viktig del av forskarutbildningen. Det är dock inte ovanligt att doktorander kämpar med skrivandet och att det kan vara svårt för doktorander att förstå alla outtalade disciplinära normer och krav som ställs på texter.
Under workshoppen reflekterar och diskuterar vi skrivandet och skrivprocessen utifrån sociala aspekter och disciplinära traditioner, exempelvis samförfattarskap, sammanläggningsavhandlingar och monografier och vad det kan betyda för skrivandet. Inledningsvis ger vi perspektiv på/perspektiveras skrivandet i relation till färdighet, process och identitet. Under den senare delen av workshoppen presenteras och diskuteras konkreta verktyg som du som handledare kan använda för att främja doktoranders skrivande.
Workshopledare är Maria Weurlander, ansvarig för forskarhandledarutbildningarna vid CeUL, docent vid Institutionen för pedagogik och didaktik samt Karin Dahl, pedagogisk konsult vid SU:s Studentavdelning.
Förberedelser
- Ta med dig en text från ditt forskningsfält som du tycker är bra
- Tänk igenom vad du upplever att doktorander kan ha svårt med när det gäller skrivande inom ditt ämnesområde
Anmälan
Workshoppen vänder sig till all undervisande personal och pedagogiskt ansvariga, oavsett ämnestillhörighet, vid Stockholms universitet och Stockholms trio. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.
Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.
Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 6. Reflekterande praktik. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för att systematiskt utveckla det egna lärarskapet.
Senast uppdaterad: 7 maj 2024
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning