Motverka plagiering
Hur kan lärare undervisa för att hjälpa studenter att undvika plagiering?
Pedagogeeks om att motverka plagiering
Plagiat har blivit ett bekymmer för både studenter och universitetslärare i dagens högre utbildning. Att studenter medvetet tar genvägar för att klara tentor är förstås något vi vill förhindra, men ofta handlar plagiat om att studenter inte är bekanta med den akademiska och/eller disciplinära diskursen.
I detta program diskuterar Klara Bolander Laksov, professor högskolepedagogik, och Diane Pecorari, professor i engelska och forskare inom området plagiat i högre utbildning, plagiat och möjliga strategier för att motverka att studenter plagierar.
Handbok: Plagiat — hur kan det undvikas?
SU:s handbok för universitetslärare: Plagiat — hur kan det undvikas? Ger dig stöd att aktivt motverka plagiering och fusk. Nu finns upplaga 2 (2024) uppdaterad med tillägg om AI och examination. Författare: Christine Bendixen, Annelie Gunnerstad, Christophe Premat, Alexandra Farazouli.
Plagieringshandboken för universitetslärare
Alexandra Farazouli om uppdaterade versionen: Goda råd om AI i uppdaterad plagieringshandbok
Akademisk integritet — kursmodulen som hjälper studenter att undvika plagiering
Ge dina studenter redskap för en god studieteknik samt kunskap och medvetenhet om vad akademisk integritet innebär.
Som en del i arbetet med att motverka plagiering finns nu en kursmodul i Athena som riktar sig till våra studenter vid SU. Här får studenter redskap att utveckla en god studieteknik samt kunskap och medvetenhet om vad akademisk integritet innebär. Materialet är också bra på så vis att det förbereder studenterna inför yrkeslivet, med en grundläggande etik. Kursmodulen är framtagen av CeUL på uppdrag av rektor.
Kursmaterialet består av tre filmer med tillhörande quiz. Filmerna handlar om:
- Akademisk integritet, hur vetenskaplig integritet genomsyrar universitetet och en forskares vardag. Forskare inom akademin agerar förebilder och berättar om hur de forskar och behåller sin integritet.
- Vad som händer när man bryter mot den vetenskapliga integriteten, som forskare och som student.
- Lär studenterna god studieteknik och hur de själva övar på, och behåller sin vetenskapliga integritet.
Materialet ligger i Athena och består av en kursmall, öppen och enkel att antingen för dig som lärare att kopiera till din egen kurs i Athena eller så tipsar du dina studenter att gå kursen på egen hand. Det senare alternativet är fullt möjligt då kursen också ligger öppen i Athenas kurskatalog för studenter att söka fram och delta. Nedan beskrivs hur du som lärare "bakar" in modulen i din egen kurs alternativt hur du beskriver för studenterna att hitta till kursen på egen hand.
Lärare — så "bakar" du in kursmaterialet i din egen kurs
I Athena kallas materialet för kurs och heter Akademisk integritet/ Academic Integrity. Det är en kursmall, som alla lärare och administratörer når. Det finns både en engelskspråkig och en svenskspråkig version av materialet, i två skilda planeringar. Materialet är också undertextat.
Använd hela materialet, eller delar av det, i din undervisning. Du kan göra på tå särr, antingen flyttar du kursmaterialet till dina egna kursplatser i Athena eller använder hela modulen som en egen separat kurs.
Kopiera in kursens planeringar direkt in i en av dina kurser
Om du redan har en färdig kurs där du vill kopiera in kursmaterialet.
- Börja med att gå in på den kursen som ska få planeringen integrerad. Gå in på Planeringar och sen klicka på ”+ använd färdigt innehåll”
- Klicka på rutan och skriv in kursen Akademisk integritet, klicka sen på ”välj kurs”.
- Välj planeringen från Athena sidan Akademisk integritet, som du vill ska finnas på din kurs .
- Välj de planeringar du vill ska finnas på Athena sidan genom att kryssa i rutorna, klicka på den gröna rutan ”Importera markerade”
- Sen är det klart! Du slussas tillbaka till Athena sidan som dit du kopierat planeringen. Checka av så allt följde med och gör eventuellt ett planeringsområde om du har den strukturen på sidan.
Samma instruktioner, med bilder finns också som PDF här,
Hur man kopierar planeringar från en kurs till en annan (523 Kb)
. Du kan även ta hjälp av instruktion i Serviceportalen för att kopiera in kursmaterialet som en del av kursen
Skapa en egen separat kurs genom att göra en kopia av kursmallen
- Logga in i Athena: Athena inloggning.
- Under Kurser i menyn högst upp på startsidan klickar du på den gröna rutan med ett kors i, lägg till kurs.
- Välj alternativet: "Baserat på en befintlig kurs eller en mall" och klicka på "Bläddra till kursmallen".
- Leta upp "Akademisk integritet / Academic integrity" i listan över tillgängliga kursmallar. Tänk på att du behöver välja Alla mallar i rutan visa bredvid sökrutan.
- Ge kursen ett namn i rutan för rubrik och klicka på Spara. Kopieringen tar ett litet tag, men sedan har du en egen version av kursen där du antingen kan välja lägga till dina studenter eller välja att kopiera vidare kursens planeringsområde till en annan av dina kurser. Kursen består av två identiska planeringsområden, ett svenskspråkigt och ett engelskspråkigt. Välj att behålla det som passar dina studenter.
Vill du endast se filmerna?
De tre filmerna finns tillgängliga i en spellista i Videotjänsten.
Tips! Om du inte är så van vid att kopiera material mellan kurser i Athena kan säkert en Athena van kollega vid institutionen hjälpa dig. Du är också välkommen att kontakta oss på CeUL.
Hjälp dina studenter hitta till självstudiekursen
Uppmuntra dina studenter att gå självstudiekursen. Studenten hittar kursen genom att logga in på Athenas kurskatalog och söka på:
”Akademisk integritet — självstudiekurs för studenter” (kursen på svenska)
eller
"Academic integrity — self-study course for students" (course in English)
Klicka på anmälan / register och kursen är öppen att använda!
Vill du endast se filmerna?
De tre filmerna finns tillgängliga i en spellista i Videotjänsten.
Forskning om plagiering
Artiklar ur Aktuell högskolepedagogisk forskning om plagiering.
Plagiat, parafrasering och översättning ─ kan man fortfarande motverka fusk?
Är universitetets introduktionskurser i akademisk integritet tillräckligt effektiva?
Många studenter saknar förmåga att identifiera plagiering
Fusktjänster till salu ─ vad betalar studenten för fuskhjälp på etiktentan?
Studie- och språkverkstaden guidar till akademiskt skrivande för både studenter och lärare
Studie- och språkverkstadens uppdrag är att bidra till att så många studenter som möjligt självständigt klarar av sina studier och når goda studieresultat, oavsett bakgrund och förutsättningar. De bedriver därför ett aktivt högskolepedagogiskt utvecklingsarbete med studenten i fokus. Här finns en rad olika resurer som stödjer studenter att klara sina studier vid universitetet.
Bland annat har de på sin webb en bra Guide till akademiskt skrivande där studenter får svar på frågor som: Vilka slags texter skrivs på universitetet? Vad gör en text akademisk? Hur kan du som student planera ditt skrivarbete?
De erbjuder också handledningssamtal där studenter kan få hjälp med frågor om studieteknik, studievanor, presentationsteknik och akademiskt skrivande. Studenter kan också få återkoppling på en text som hen skriver inom ramen för sina studier eller på ett muntligt föredrag som hen ska hålla.
Hjälp dina studenter hitta till Studie- och språkverkstaden
Fortbildning för universitetslärare
De ger också workshoppar om akademiskt skrivande och studiestrategier för lärare tillsammans med oss (Centrum för universitetslärarutbildning), se CeUL:s kalender
Du kan också bjuda in dem för att hålla i workshoppar eller lunchseminarium om akademiskt skrivande och studiestrategier tillsammans med er lärare. Då visar de sina verktyg i mötet med studenten och öppnar upp för diskussion om hur ni bäst kan arbeta med akademiskt skrivande och studiestrategier utifrån era förutsättningar.
Senast uppdaterad: 16 januari 2025
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning