Forskargrupp Drama för lärande
Forskargruppen är den ledande dramaforskningsmiljön i Sverige och knuten till de estetiska ämnenas didaktik. Gruppens syfte är att stärka drama som forskningsfält genom en levande forskningsmiljö, och genom att sprida aktuell forskning om drama.
Gruppbeskrivning
Forskning om drama och teater för undervisning och lärande har blivit alltmer etablerad. Ett exempel är DICE, en storskalig studie med data från 12 europeiska länder. Metastudier från USA och OECD visar att drama i undervisningen har positiva effekter på elevers språkutveckling, läs- och skrivförmåga. Andra studier visar att drama kan öka elevers studiemotivation och bidra till färre avhopp i gymnasieskolan. Givet det ökade forskningsstödet för drama inom angelägna områden som elevers språk och motivation, är frågan för oss som lärarutbildare och forskare: Hur kan vi möjliggöra för blivande och verksamma pedagoger att tillägna sig förmåga att använda drama i undervisningen? Det handlar om ett samspel mellan systematisk praktikutveckling och forskning. Centrala frågeställningar är:
- Vilka förutsättningar krävs för att drama ska utgöra ett konstruktivt inslag i undervisningen?
- Vad behövs för att verksamma pedagoger på alla nivåer inom utbildningssystemet ska kunna använda drama på ett kvalificerat sätt i sin undervisning?
Forskargruppen vill också bidra till spridning av aktuell dramaforskning och utveckling av forskningsfältet i stort. Det sker främst genom regelbundna högre seminarier och en årlig konferens för Dramaforskning i Sverige - DiS.
Gruppens medlemmar bedriver forskning inom områdena hållbar utveckling, drama i kemi-, språk- och SO-undervisning, teater på fritiden med barn och unga, arts based educational research, drama i psykiatrin, drama i förskolan samt drama i högre utbildning. Forskningen uppvisar en bredd avseende teoretiska och metodologiska inriktningar. Gruppen samarbetar kontinuerligt med internationella forskare och ett antal kollegor från olika delar av världen har tillbringat perioder hos oss i Stockholm.
Gruppmedlemmar
Medlemmar
Eva Österlind
Professor, Programansvarig magisterprogram drama/tillämpad teater
Anna Johansson
Universitetslektor
Eva Hallgren
Universitetslektor
Ewa Jacquet
Universitetslektor
Julia Fries
Doktorand
Kerstin Bragby
Timlärare
Kerstin Danckwardt-Lillieström
Forskarstuderande
Lise-Lotte Jons
Universitetspedagogisk utvecklare
Malin Larsson
Doktorand
Peter Sundebrant
Adjunkt
Sofia Cedervall
Universitetslektor
Ulrika von Schantz
Universitetslektor