Stockholms universitet

DEEP MEL - Fytal

Vi är specialister på fytalzonens växter, alger och tillhörande djur, huvudsakligen hårdbottnar med blåstång och andra alger. Verksamhetsansvarig är Jesper Ström.

Vi undersöker fytalzonens växt- och algsamhällen. Fytalzonen är de grunda solbelysta bottnarna, dvs. de bottnar som solljuset når ned till och där det därmed kan växa fotosyntetiserande växter och alger. Till vilket djup detta är varierar mellan havs- och kustområden. I Östersjön sträcker sig fytalzonen ner till max ca 35 m djup.

Fytalzonens vegetationsklädda bottnar har många ekologiska funktioner. De är havens skogar och hyser ett artrikt djursamhälle. Alg- och växtsamhällena ger skydd och mat åt en mängd ryggradslösa djur som i sin tur blir mat åt fiskar och fåglar. Även fiskyngel finner skydd och mat bland växterna. Kärlväxter på mjukbottnar stabiliserar sedimentet och bidrar till klarar vatten.

Grunden i vår verksamhet är flera nationella provtagningsprogram för att övervaka miljön på Östersjöns vegetationsklädda bottnar, program som integreras med långsiktig ekologisk forskning. Verksamheten inkluderar dykinventeringar och provtagningar i fält samt sortering och analys av kvantitativa prover på laboratoriet. Verksamheten (med ackrediteringsnr 1295) är ackrediterat av Swedac för provtagning och provning enligt SS-EN ISO/IEC 17025:2018.

Regelbundna fältprovtagningar

Vi har för närvarande hand om den nationella miljöövervakningen av vegetationsklädda bottnar i tre områden, Singö, Stockholm, Gotland och Askö. I dessa områden görs årliga dykinventeringar längs transekter samt insamling av kvantitativa prover i hårdbottensamhällen.

Utöver det nationella programmet utför vi även inventeringar åt flertalet länsstyrelser med oftast treåriga intervall.

Årligen genomför vi inom miljöövervakningen av fytalzonen ca 45-55 dyk och spenderar nästan 2 arbetsveckor under ytan.

Laboratorieanalyser

På laboratoriet sorteras och analyseras kvantitativa prover tagna i fytalzonens växt- och algsamhällen. Proverna kan tas på olika sätt, det vanligaste är att en metallram som är 20x20 cm placeras på botten varefter innehållet i ramen skrapas loss. En sida av ramen utgörs av en finmaskig nätpåse i vilken innehållet i ramen samlas upp. För att undersöka blåstångens djursamhälle träs istället en finmaskig nätkasse över en blåstångsruska som sedan klipps av strax ovanför häftskivan.

På laboratoriet sorteras proverna genom att plocka ut alla alger, växter och djur. Samtliga taxa artbestäms och antalet individer av djur räknas. Därefter torkas materialet och torrvikt biomassa bestäms. Det torkade materialet arkiveras.

Data

Alla data som samlas in publiceras i regel via nationell databas och finns att hämta på SharkWeb. Vid frågor kring data ta gärna kontakt med oss då det ofta kan behövas lite bakgrund för att tolka data på rätt sätt. 

Uppdrag

Vi utför gärna i mån av tid andra uppdrag relaterade till inventeringar av vegetetationsklädda bottnar. Hör av dig om du har ett projekt där du behöver vår hjälp oavsett om det är fältinventering eller sortering av prover. Vi kan både arbeta efter ackrediterade metoder men även anpassa metoderna på sätt osm passar ditt projekt bättre.

 

 

 

Personal

Jesper Ström, BSc. Jesper är verksamhetsansvarig, dykare, taxonom, kvalitetsansvarig fält.

Marika Huldt, Msc. Marika är laboratorieansvarig, taxonom och dykare.

Malin Dahlgren, Msc. Malin är laboratorieassistent, taxonom och dykare.

Caroline Raymond, PhD. Caroline är databasansvarig samt dykledare. I övrigt verksamhetsansvarig inom mjukbottenövervakningen. 

 

Kontakt: Jesper Ström

 

 

 

researchGroupPagelayout