Forskningsprojekt Att undersöka AI-beredskap i icke-tekniska universitetsprogram: en kritisk ansats
Detta projekt kommer att utveckla en forskningsbaserad grund för att definiera och bedöma AI-beredskap inom ramen för universitetsstudier i socialt arbete. Projektet undersöker detta genom tre studier med fokus på AI-diskurser, AI på arbetsplatsen och AI-kunskap hos universitetslärare.

I vilken utsträckning förbereder universitetsstudier våra studenter för en framtida arbetsplats genomsyrad av artificiell intelligens (AI)?
Studenter på dagens universitetsprogram utgör de första kullarna som kommer att arbeta med och genom olika AI-system. De kommer exempelvis att behöva hantera system för automatiserat beslutsfattande som implementerats i viktiga verksamheter såsom offentlig förvaltning, socialtjänst, hälso- och sjukvård och juridik.
AI-beredskap (”AI readiness”) kan bidra till en ansvarsfull automatisering av beslutsfattandet på arbetsplatser, men vi vet inte ännu hur beredskapen bör se ut eller understödjas i universitetsutbildningar – i synnerhet inte inom icke-tekniska program där AI i dagsläget inte berörs alls.
Detta projekt kommer att utveckla en forskningsbaserad grund för att definiera och bedöma AI-beredskap inom ramen för universitetsstudier i socialt arbete. Detta görs genom tre studier: Den första studien undersöker hur AI-beredskap definieras i svenska policyer och i universitetens kursplaner. Den andra studien är etnografisk och utforskar kompetenskrav på arbetsplatser, för att identifiera eventuella luckor i kompetens- och kunskapsutvecklingen på universitetsutbildningar. Den tredje studien syftar till att förstå lärares AI-beredskap med utgångspunkt i olika scenarier.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Teresa Cerratto-Pargman
Professor

Medlemmar
Cormac McGrath
Universitetslektor
