Forskningsprojekt "Att vara svensk och sig själv.” Dramatiserad forskningskommunikation som demokratiseringsarbete
Syftet med projektet är att nå ut med resultaten från forskningsprojektet "Att gestalta migration", att nå målgrupper hos vilka resultaten kan leda till dialog och debatt och bidra till att överbrygga klyftor. Målgruppen är ungdomar och unga vuxna med och utan migrationserfarenheter och projektet har både dramatiserade och dokumentära inslag.
Känslan av att höra hemma, men ändå inte fullt ut höra till aktualiserades hos oss en ung man med migrationserfarenheter efter att han sett föreställningen Tre Streck. Han uttryckte att den handlade om: ”Att vara svensk och sig själv.” Tankar och känslor väcks i mötet med teater som gestaltar migration. Å ena sidan blir unga i miljonprogramområden påminda om ofrivilligt utanförskap, å andra sidan väcks en längtan efter självklar tillhörighet. Migration har varit ett starkt tema inom teater för unga sedan 2015.
Det VR-finansierade forskningsprojektet "Att gestalta migration" skapar ny kunskap från ungas och teaterns perspektiv om teaterns förutsättningar att gestalta ett inkluderande Sverige. Denna kunskap behöver nå ut. Projektet "Att vara svensk och sig själv.” Dramatiserad forskningskommunikation som demokratiseringsarbete" dramatiserar forskningsresultat om segregation och rasism, identitet och gemenskap samt hur teater kan skapa hopp om förändring. Projektet bidrar till en avstigmatiseringsprocess där den erkännandeklyfta som marginaliserade grupper upplever kan överbryggas.
Projektet utgörs av både dramatiserade (ljuddraman) och dokumentära former (podd-samtal, seminarier och e-publikation) av forskningskommunikation. Dessa görs i samarbete med konstnärer, kommunikatör och scenkonstproducent och tillgängliggörs digitalt. Ljuddraman är ett nytt sätt att sprida forskning utanför forskarsamhället. För att realisera projektet samarbetar vi med professionell expertis inom området för konstnärlig gestaltning, Kulturhuset Stadsteatern Vällingby Husby samt Dramaqueen, en ledande scenkonstproducent inom digital gestaltning.
Projektbeskrivning
Syfte
Syftet med projektet är att nå målgrupper hos vilka forskningsresultaten kan leda till dialog och debatt och bidra till att överbrygga erkännandeklyftor. Målgruppen är ungdomar och unga vuxna med och utan migrationserfarenheter (särskilt i miljonprogramsområden), professioner inom skola och teater samt kulturpolitiska beslutsfattare och tjänstemän. Målet med kommunikationsprojektet är att sprida och tillgängliggöra forskning om utanförskap, mellanförskap, att ha flera hem eller inget hem alls, privilegier, solidaritet och hopp om förändring som väckts hos en ung publik i mötet med teater.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Anna Lund
Professor i sociologi, ställföreträdande prefekt
Medlemmar
Rebecka Brinch
Universitetslektor
Ylva Lorentzon
Universitetslektor