Stockholms universitet

Forskningsprojekt Fördelning av resurser till utsatta grupper

Hur fördelas resurser till olika utsatta grupper i behov av samhällets stöd? Vilka principer och processer är det som ligger bakom tilldelningen av kommunala medel? Det är en hitintills förbisedd fråga, trots att detta är avgörande för resursfördelningen till utsatta grupper med komplexa problem som spänner över flera sektorer.

Kopri utsatta grupper

Projektets övergripande fråga är på vilket sätt politiska och administrativa strukturer i svenska kommuner möter behoven hos utsatta grupper med komplexa behov. Detta är en hitintills förbisedd fråga, trots att detta är avgörande för resursfördelningen till utsatta grupper med komplexa och tvärsektoriella problem. Det har ett flertal gånger betonats att välfärdsstater där organisationen bygger på stuprörstänkande kan påverka kvalitet och effektivitet på ett negativt sätt, men trots detta är lite känt om de politiska och administrativa strukturer som påverkar intersektoriellt samarbete på lokal nivå. 

Mer specifikt syftar projektet till att analysera politiska och administrativa strukturer på kommunal nivå som påverkar resurstilldelningen till ungdomar som varken arbetar eller studerar (UVAS). Detta är en grupp som har mångfacetterade problem och som står högt på den politiska dagordningen. Nationella och internationella aktörer har lagt fram förslag för att minska andelen UVAS och den svenska regeringen har överfört betydande ansvar till kommunerna. Politiska beslut på kommunal nivå om allokering av resurser till (sociala) tjänster riktade till UVAS är m.a.o. av avgörande betydelse. 

Projektet genomförs med en multimetoddesign där en kvantitativ del kombineras med en kvalitativ. Den första delen omfattar insamling av enkätdata (webundersökning) i ett urval av svenska kommuner, enkäter som bidrar med information om lokala politiska och administrativa strukturer. Den andra delen omfattar personliga intervjuer med nyckelaktörer i ett mindre urval av kommuner (sex till åtta) som ger mer detaljerad information om roller och relationer mellan politiker och administratörer samt hur kunskap och information om UVAS-gruppens situation fördelas mellan dessa två aktörer. Data kommer att analyseras med hjälp av regressionsanalyser (enkätdata) och kvalitativ komparativ analys (intervjudata).

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Tomas Korpi

Professor

Institutet för social forskning
Personal photo

Medlemmar

Lisa Andersson

Universitetslektor

Institutionen för socialt arbete
Lisa Andersson

Renate Minas

Universitetslektor

Institutionen för socialt arbete
Renate Minas

Stella Orback

Forskningsassistent

Institutionen för socialt arbete
Stella Orback

researchProjectPageLayout