Stockholms universitet

Forskningsprojekt Inkluderande undervisning och komvux, hur fungerar det?

Komvux erbjuder en andra chans för vuxna att komplettera sin utbildning, men för de som är i behov av extra stöd kan vägen till lärande vara särskilt utmanande. Denna avhandling undersöker hur villkoren för inkludering i komvux kan se ut och vad som formar dem.

Lärare framför klass i vuxenundervisning
Foto: Monkeybusiness

Komvux brukar beskrivas som en andra chans för vuxna som behöver komplettera sin tidigare utbildning på grundläggande eller gymnasial nivå. Att sätta sig i skolbänken som vuxen kan vara en utmaning i sig, men att studera som vuxen i behov av det som vanligtvis benämns som extra stöd för lärande kan komplicera situationen ytterligare. 
Det råder dessutom stora olikheter mellan kommuner i frågan om resurser, utbildningsutbud, organisation och genomförande av undervisning i komvux. Dessa lokala variationer kan leda till varierande villkor för in(ex)kludering för de vuxna studerande, men även ojämlikheter i lärarnas arbetssituation.

Denna avhandling riktar sitt intresse mot inkluderande undervisning i komvux. Genom tre delstudier undersöker avhandlingen hur inkludering som koncept framställts och uppdragsformulerats i komvux läroplaner genom dess historia, hur inkludering kontextualiseras i undervisningspraktiken, och vilka erfarenheter av inkluderande undervisning i komvux vuxna studerande har. Specifikt fokus i avhandlingen ligger på hur inkludering förstås i policy, hur inkludering iscensätts i undervisningspraktiken, och vilka erfarenheter av inkluderande undervisning vuxna i behov av stöd i undervisningen har.

 

Detta är ett doktorandprojekt.

Huvudhandledare: Malgosia Malec Rawinski

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Dragana Vujanic Eriksson

Doktorand

Institutionen för pedagogik och didaktik
Dragana Vujanic Eriksson

Publikationer

researchProjectPageLayout