Forskningsprojekt N2-fixerande planktoniska symbioser: Biogeokemiskt betydelsefulla modeller [...]
N2-fixerande planktoniska symbioser: Biogeokemiskt betydelsefulla modeller för att studera molekylär reglering och genomisk innovation
Kiselalger är en utbredd och viktig grupp med växtplankton. De flesta kiselalger finns i kustvatten, medan andra trivs i näringsfattiga vatten där de bildar partnerskap, eller symbioser, med kvävefixerande cyanobakterier. Den cyanobakteriella symbionten reducerar kvävegas till biotillgängligt kväve till värden, samtidigt som det gödslar omgivningen. Projektets syfte är identifiera det genetiska innehållet i värdkiselalgerna för första gången. Genomet är som en skiss av en cells potential, där innehåll och genordningsområde reflekterar evolutionen. Projektet kombinerar en mängd olika metoder, inklusive encellsteknologier, så att aktivitet, meddelanden (transkript) och geners identitet kopplas till partnercellerna.
Projektledare för detta forskningsprojekt är Wallenberg Academy Fellow Rachel Foster och forskningen finansieras av ett externt anslag på 8 750 000 kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Projektmedlemmar
Projektansvariga
Rachel Ann Foster
Professor

Medlemmar
Sepehr Bardi
Doktorand

Linnéa Ström
Doktorand
