Forskningsprojekt Optimism som fälla eller språngbräda?
Unga med utrikesfödda föräldrar har i genomsnitt klart sämre socioekonomiska förutsättningar men mycket högre utbildnings- och yrkesaspirationer än unga med svenskfödda föräldrar. Syftet med detta projekt är att studera om de i genomsnitt högre aspirationerna är en hjälp eller ett hinder för unga med utrikesfödda föräldrar.

De högre aspirationerna bland unga med utrikesfödda föräldrar kan fungera som en kompenserande kraft som bidrar till utjämning av utfall i utbildningen och på arbetsmarknaden. En del forskare hävdar dock att de höga aspirationerna bland ungdomar med utrikesfödda föräldrar riskerar att utgöra en "optimismfälla", som gör att dessa unga oftare satsar på krävande utbildningsvägar där risken är stor att de inte klarar att fullfölja utbildningen.
Vi frågar oss om ungdomar med utlandsfödda föräldrar skulle få bättre utbildnings- och arbetsmarknadsutfall om de valde mindre krävande utbildningsvägar. Vår analys bygger på att jämföra de faktiskt valda utbildningsvägarna med alternativa vägar som dessa ungdomar skulle kunna ta. Vi utgår från ekonomiska och sociologiska teorier och använder data från befolkningsregister om utbildningsval, utbildningsframsteg, och arbetsmarknadsutfall.
Projektet ämnar använda både kausala metoder för att identifiera effekter av utbildningsval samt deskriptiva och explorativa metoder för studier av utbildningsvägar.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Carina Mood
Professor

Medlemmar
Adam Altmejd Selder
Forskare

Andreas Gustafsson
Forskningsassistent
