Forskningsprojekt Rätten och havsskap med fokus på Östersjön
Projektet är en del av Stockholms universitets satsningar på strategiska forskningsområden som äger rum genom det marina forskarkollegiumet Baltic Sea Fellows.
Baltic Sea Fellows består av lektorer, biträdande lektorer och postdoktorer vid sju av Stockholms universitets institutioner som var och en bedriver enskilda projekt inom ramen för den särskilda satsningen om Östersjön.
"Rätten och havsskap med fokus på Östersjön" är Anna Christiernssons forskningsprojekt på ämnet. Syftet med projektet är att bringa ny kunskap om hur lagstiftning bör utformas för att säkerställa att hänsyn tas till samband och ekologiska processer i havsskapet i olika former av beslut som kan påverka havets mångfald.
Projektbeskrivning
I en väl fungerande rättsstat, med legalitet och förutsebarhet som grundläggande rättsliga principer, kan lagstiftningens, och ytterst rättssystemets, utformning antas ha en avgörande roll för uppfyllandet av havsmiljömålen. Hittills har dock lagstiftningen misslyckats. Förlusten av den biologiska mångfalden i haven fortsätter och de havsmiljömål som länder åtagit sig inom ramen för internationella samarbeten nås inte.
En möjlig delförklaring till detta målmisslyckande är bristen på hänsyn till sambanden och ekologiska processer i tid och rum, som bland annat uppstår till följd av flöden av näringsämnen, materia och organismer mellan bland annat insjö, kust och utsjö. Forskning visar att sådana brister kan leda till förlust av biologisk mångfald och viktiga ekosystemfunktioner, vilket i sin tur kan påverka hela ekosystem. I värsta fall kan förändringarna vara omöjliga att återställa i efterhand. Det finns flera aktuella exempel från svenska havsområden. Den kraftig ökningen av storspigg i Östersjön, som sannolikt orsakats av ett intensivt industrifiske och storskalig övergödning långt från kusten, försämrar nu förutsättningarna att skydda och återskapa kustens ekosystem med friska sjögräsängar och gott om gädda och abborre.
Trots detta saknas i stort sett kunskap om hur lagstiftning, och rättssystemet i sin helhet, bör utformas för ut säkerställa att dessa olika samband och processer beaktas i olika former av beslut som kan påverka havsmiljön. Det gäller till exempel beslut om hur det rumsliga utrymmet i havet ska fördelas mellan olika intressen, var skyddade områden ska inrättas, vilka regler som ska gälla för ett skyddat område eller hur mycket av en viss fiskart som får fiskas. Detta projekt syftar till att fylla denna kunskapslucka. Projektet avser leda fram till ny kunskap om hur lagstiftning bör utformas för att säkerställa hänsyn till samband och processer i havsskapet i olika former av beslut som kan påverka havets mångfald. Fokus ligger på planering, skydd av områden och miljökvalitetsnormer. Projektets övergripande syfte nås genom tvärvetenskaplig samarbete.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Anna Christiernsson
Bitr. universitetslektor
Medlemmar
Rebecka Thurfjell
Doktorand