Forskningsprojekt Tystnadskulturens logik
Uppopet #TystnadTagning 2017 satte fingret på ett stort problem - tystnadskulturen kring sexuella trakasserier inom scenkonstbranschen. Projektets syfte är att samla kunskap för att främja en jämlik och hållbar arbetsmiljö.
Uppopet #TystnadTagning 2017 kom att illustrerade ett stort problem på den svenska arbetsmarknaden: ohälsa skapad av sexuella trakasserier, sexuellt våld samt den tystnadskultur som omger dessa. Detta projektet studerar tystnadskulturen kring sexuella trakasserier och det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier och sexuellt våld i scenkonstbranschen. Genom intervjuer, interaktionsobservationer och analys av policydokument samlas kunskap som används för att utveckla nya metoder för att främja en jämlik och hållbar arbetsmiljö.
Projektet genomförs i samverkan med branschen och med bakgrund i tidigare forskning om sexuella trakasserier och hälsa på arbetsplatsen samt forskning om förebyggande arbete mot sexuella trakasserier och ohälsa i arbetet. Projektets bidrag till förbättrad hälsa på den svenska arbetsmarknaden är viktigt. En undersökning som Kantar/Sifo gjorde 2019, visar att andelen som utsätts för sexuella trakasserier bland yrkesverksamma består. Studien fyller därmed ett kunskapsglapp och använder resultaten för att utveckla nya arbetssätt.
Forskargruppen är tvärvetenskaplig med kunskap om scenkonstbranschen, lärande, arbete och genusteori.
Fullständig titel: Tystnadskulturens logik. Grupprocesser, konstnärlig frihet och lärande i scenkonst-branschens förebyggande arbete mot sexuella trakasserier efter #tystnadtagning
Projektbeskrivning
Syfte och mål med projektet
- Identifiera och analysera de mekanismer som skapar och vidmakthåller det som i scenkonstbranschen benämns som tystnadskultur, vilken beskrivs som den främsta orsaken till förekomst av sexuella trakasserier i scenkonstbranschen.
- Vidare att undersöka hur dessa mekanismer korrelerar med scenkonstbranschens förebyggande arbete med psykosocial arbetsmiljö med fokus på sexuella trakasserier efter 2017.
- Designa ett metodstöd för att hantera det som benämns som tystnadskultur och dess negativa konsekvenser inom sagda bransch. Syftet uppnås genom intervju- och observationsstudier med yrkesverksamma inom scenkonstbranschen med fokus på upplevelser och förståelse av tystnadskultur, hur den uppstår och vidmakthålls. Vidare att identifiera och analysera hur scenskonstbranschen arbetar förebyggande med den psykosociala arbetsmiljön med avseende på sexuella trakasserier (policyer, strategier, rutiner, checklistor) samt hur dessa åtgärder relaterar till projektets intervju-och observationsstudie.Utifrån studiernas resultat genereras ett metodbaserat stöd att implementera i branschens vardagspraktiker. Metodstödet avser att öka arbetsgivares och arbetstagares kompetens att förstå, förebygga och agera i det som benämns som tystnadskultur och på så sätt minska negativa konsekvenser av sexuella trakasserier och andra övergrepp.
Målet med projektet är att öka den forskningsbaserade kunskapen om scenkonstbranschens psykosociala arbetsmiljö och bidra till kunskapsbaserade förbättringar av arbetsmiljön i den svenska scenkonstbranschen.
Med utgångspunkt i tidigare forskning och de kunskapsluckor som finns preciserar projektet sitt tredelade syfte genom följande frågeställningar:
- Hur uppfattar och talar arbetstagare involverade i konstnärliga processer om tystnadskultur? Hur skiljer det sig mellan de olika yrkesgrupper som är involverade i konstnärliga processer? Vilka underliggande mekanismer, komponenter och strukturer bidrar till att tystnadkultur uppstår och vidmakthålls vid scenkonstbranschens arbetsplatser, och vad i tystnadskulturen genererar risk för förekomst av sexuella och andra trakasserier?
- Hur hanterar scenkonstbranschens arbetsgivares praktiker och policys branschspecifika problem med tystnadskultur, informell och formell makt, korta arbetsgemenskaper, samt de be-lagda kopplingarna mellan fysisk gränslöshet, bristande kroppslig integritet och konstnärliga processer/konstnärlig frihet?
- Hur kan ett forskningsbaserat utvecklingsarbete erbjuda preciserat och hållbart stöd till arbetsgivare, fackföreningsrörelse och arbetstagare i att hantera tystnadskultur och därmed förhindra sexuella trakasserier och andra övergrepp?
- Hur beskrivs bystanderpositionen, det vill säga åskådare som bevittnar när andra utsätts, i policy och intervjuer? Och hur kan den kunskapen omsättas i preciserat metodstöd?
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Medlemmar
Isak Benyamine
Universitetslektor