Forskningsämne Kvinnors hälsa och ojämlikhet i hälsa kopplat till kön
Med utgångspunkt i teorier och begrepp hämtade från en rad olika ämnesområden undersöker vi hur biologiska och sociala mekanismer bidrar till könsrelaterad ojämlikhet i hälsa.
I våra epidemiologiska studier integrerar vi förklaringsmodeller om hälsans sociala bestämningsfaktorer med livsloppsmodeller kring graviditet och barnafödsel som särskilt känsliga skeden i föräldrars och barns liv och hälsoutveckling. Vi undersöker hur social rörlighet och reproduktiv historia är kopplade till hälsa senare i livet, och hur dessa samband varierar beroende på kön. Vår empiriska forskning behandlar också frågor kring sjukdomsbörda, orsakssamband, social ojämlikhet och samsjuklighet och sambanden med vanliga kvinnosjukdomar som t.ex. endometrios eller besvär vid klimakteriet.
Vi intresserar oss också för hur genus, som en social kategori, bidrar till ojämlikhet i hälsa. Könsrelaterade erfarenheter, förväntningar, resurser och tillgång till hälso- och sjukvård interagerar med andra former av ojämlikhet och påverkar därmed hälsans utveckling över hela livsloppet.
Relaterat forskningsämne
Folkhälsovetenskap
På denna sida
Forskare
Ilona Grünberger
Professor

Ylva Brännström Almquist
Professor

Beata Vivien Boldis
Doktorand

Lisa Bornscheuer
Doktorand

Karl Gauffin
Universitetslektor/Forskare

Amy Heshmati
Doktorand

Anders Hjern
Gästforskare

Sol Juarez
Universitetslektor, Docent
