Organisation

Institutionen leds av institutionsstyrelse och prefekt. Till sin hjälp har prefekten en ledningsgrupp. Mycket av arbetet sker inom forskningsprojekt, forskningsprofiler, kursernas lärargrupper och andra permanenta eller tillfälliga grupper och projekt.

Kontaktinformation för institutionens medarbetare hittar du på sidan Kontakt.

 

Ledningsgruppen

 

Institutionsstyrelsen

Institutionsstyrelsens arbete koncentreras till frågor av principiell natur, på riktlinjer för verksamheten, budget, kursplaner (fastställande och revidering), kurslitteratur, antagning till forskarutbildning och tjänstetillsättning. Institutionsstyrelsen består av prefekten samt valda representanter för lärare, övriga anställda och studenter.

Institutionsstyrelsens sammansättning 2024-01-01 – 2026-12-31

Lärare

Gruppsuppleanter: Professor Anders Wästfelt och professor Thomas Borén.

TA-personal

Studievägledare Veronica Hohl

Suppleant: Administrativ chef Ulrika Palm

Doktorandrepresentant

Ida Säfström

Suppleant: Sofi Johansson

Studeranderepresentant

Caj Wallenskog   

Suppleant: vakant  

Sekreterare

Studieadministratör Anna Andreasson är styrelsens sekreterare.

 

Grundutbildningsrådet

Grundutbildningsrådet är en grupp för koordinering, informationsutbyte och diskussion i frågor som gäller institutionens utbildningar på grundnivå och avancerad nivå. 

Gruppen består av institutionens kursansvariga lärare, huvudlärare, studierektor (ordförande) och biträdande studierektor för grundnivå och avancerad nivå, studievägledare och ansvarig för studentexpeditionen samt studentrepresentant.

 

Ledningsgruppen för Samhällsplanerarprogrammet

Ledningsgruppen arbetar med den pedagogiska samordningen inom programmet, initierar förändringar och verkar för utvecklingen av programmet.

Ordföranden utses av Kulturgeografiska institutionen. Respektive institution som ingår i samarbetet utser en ordinarie ledamot och en suppleant. Därutöver är en av Samhällsvetenskapliga fakultetens utbildningsledare självskriven. Studentrådet vid Kulturgeografiska institutionen, Kultär, utser bland studenterna på Samhällsplanerarprogrammet en ordinarie ledamot och en suppleant.

 

Handledarkollegiet

Handledarkollegiet leds av studierektor för forskarnivå och består av institutionens alla professorer och docenter samt övriga lärare och forskare som handleder doktorander samt en doktorandrepresentant.

 

Gruppen för arbetsmiljö, lika villkor och miljö (ALM)

Institutionens grupp för arbetsmiljö, lika villkor och miljö (ALM) består av prefekt, miljörepresentant och skyddsombud. Vidare finns i gruppen representanter för studenter, doktorander, teknisk och administrativ personal, lärare och forskare.

Gruppen är en rådgivande instans till prefekt och institutionsstyrelse och sammanträder några gånger per år. Uppgiften är bland annat att ta fram jämställdhets- och likabehandlingsplan, miljöpolicy och miljöhandlingsplan. Gruppen genomför också aktiviteter som fastställs i respektive planer.

Gruppens sammansättning

 

Studentrådet Kultär

Kulturgeografiska ämnesrådet (Kultär) är studentrådet för alla studenter på grundnivå och avancerad nivå vid institutionen.

Studentrepresentanter finns i bland annat institutionsstyrelsen. I vissa arbetsgrupper finns också studenter med. Studentrepresentanterna utses av studentkåren (SUS) efter förslag från studenternas studentråd, Kultär respektive Doktorandrådet.

På liknande sätt finns studentrepresentanter i bland annat fakultetsnämnd och universitetsstyrelse.

Kultär på Instagram
Stockholms universitets studentkår

 

Doktorandrådet

Doktorandrådet är studentrådet för doktoranderna vid institutionen.

Doktorandrepresentanter finns i bland annat institutionsstyrelsen för Kulturgeografiska institutionen. I vissa arbetsgrupper finns också doktorander med. Studentrepresentanterna utses av studentkåren (SUS) efter förslag från studenternas studentråd, Kultär respektive Doktorandrådet.

På liknande sätt finns studentrepresentanter i bland annat fakultetsnämnd och universitetsstyrelse.

Stockholms universitets studentkår

 

Styrdokument

Det regelverk som styr verksamheten vid institutionen är i första hand dels de beslut som fattats av Riksdagen, Regeringen, Högskoleverket och Universitets- och högskolerådet dels de som beslutats inom Stockholms universitet på central nivå, av Humanvetenskapliga området och av Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Vid institutionen fattas beslut av bland andra institutionens styrelse och prefekt. Här samlas några av institutionens viktigare policydokument. Det finns även ett antal andra beslutsdokument vid institutionen, ett exempel är kursplaner.

Delegation

Institutionsstyrelsen vid Kulturgeografiska institutionen har att hantera en rad frågor som definieras i Samhällsvetenskapliga fakultetens besluts- och delegationsordning. Vissa av dessa frågor har institutionsstyrelsen rätt att delegera vidare.

Delegationer från institutionsstyrelsen (74 Kb)

Besluts- och delegationsordning för Samhällsvetenskapliga fakulteten

Jämställdhet och lika villkor

Kulturgeografiska institutionen bedriver ett målinriktat arbete för att främja jämställdhet och lika villkor. För detta ansvarar prefekt och institutionsstyrelse. Grupp för arbetsmiljö, lika villkor och miljö (ALM) är rådgivande och har till uppgift att tar fram en jämställdhets- och likabehandlingsplan för att öka jämställdheten vid institutionen och för att integrera kvinno- och jämställdhetsfrågor i undervisningen.

Handläggningsordning för utredning av diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (100 Kb)
Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2024–2026 (1588 Kb)
Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2021–2023 (550 Kb)

För studenter: Jämlikhet och lika villkor
För studenter: Vad är trakasserier?
För studenter: Breddad rekrytering och breddat deltagande
För medarbetare: Likabehandling, jämlikhet, jämställdhet och breddad rekrytering
För medarbetare: Trakasserier enligt diskrimineringslagen
För medarbetare: Policies och handlingsplaner inom jämställdhet och likabehandling
Stockholms universitets studentkår
Genusakademin vid Stockholms universitet

Miljö

Vid Kulturgeografiska institutionen finns en stark medvetenhet om betydelsen av miljö och hållbarhet. Utöver att institutionen bedriver forskning och utbildning inom området finns ett aktivt internt miljöarbete. För detta ansvarar prefekt och institutionsstyrelse. Gruppen för arbetsmiljö, lika villkor och miljö (ALM) är rådgivande och har till uppgift att tar fram policy och handlingsplan. Miljöarbetet styrs av Stockholms universitets klimatfärdplan, miljöpolicy och miljöledningssystem, institutionens miljöpolicy och institutionens miljöhandlingsplan. Universitetet är miljöcertifierat och följer kraven i miljöledningsstandarderna ISO 14001 och EMAS.

Miljöpolicy (148 Kb)
Miljöhandlingsplan 2024 (87 Kb)
Miljöhandlingsplan 2023 (32 Kb)
Miljöhandlingsplan 2022 (127 Kb)

Miljöarbetet vid Stockholms universitet
Klimatfärdplan för ett koldioxidneutralt universitet 2040

Strategi

I "Strategisk plan – Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet 2022–2024" framgår bland annat att grunden för att kunna genomföra vårt uppdrag är att skapa goda förutsättningar. Vårt övergripande mål är att inom ramen för våra begränsade resurser ombesörja en god arbetsmiljö för såväl anställda som för våra studenter.

Strategisk plan 2022–2024 (123 Kb)
Strategisk plan 2019–2021 (680 Kb)
Strategisk plan 2016–2018 (465 Kb)
Vision 2009–2015 (181 Kb)

Samhällsvetenskapliga fakultetens strategier och planer
Stockholms universitets strategier och planering

 

Uppföljning

I Kulturgeografiska institutionens årsredovisning presenteras institutionens verksamhet, medarbetare, forskning och forskarutbildning, utbildning på grundnivå och avancerad nivå, kommunikation och samverkan samt ekonomi.

Årsredovisning 2022 (12058 Kb)
Årsredovisning 2021 (4569 Kb)
Årsredovisning 2020 (791 Kb)
Årsredovisning 2019 (597 Kb)
Årsredovisning 2018 (716 Kb)
Årsredovisning 2017 (1574 Kb)
Årsredovisning 2016 (1286 Kb)
Årsredovisning 2015 (1349 Kb)  

Universitetsfakta

På denna sida