Vad säger djuren egentligen? Nu finns ett samtal mellan språkforskaren Stefan Norrthon och idéhistorikern Karin Dirke tillgängligt i universitetets podd Öppna föreläsningar.
Språkforskaren Stefan Norrthon, idéhistorikern Karin Dirke, medieproducent Gunnar Zetterberg, och Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio, under samtalet på Tranströmerbiblioteket. Foto: Pia Nordin
När Karin Dirke, professor i idéhistoria, och Stefan Norrthon, forskare i svenska och flerspråkighet, samtalade på Tranströmerbiblioteket, handlade det om möten mellan människor och andra arter, och hur väl vi kan förstå djurens sätt att kommunicera.
Hur har vi sett på djuren och deras språk genom tiderna? Kan kunskap om hur djur kommunicerar budskap och känslor ge en annan bild av vilka de är i samhället?
Samtalet modererades av Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Naturmorgon, Sverige Radio.
Alltfler (både privatpersoner och forskare) ser djur som tänkande och kännande subjekt snarare än som objekt. Husdjur betraktas ofta som familjemedlemmar; vi lägger mycket tid på att förstå dem och på att få dem att förstå oss. Men hur ser kommunikationen inom och mellan olika arter ut? Detta har språkvetenskapen just börjat undersöka.