När Glaciärdagen uppmärksammades på Vetenskapens Hus den 21 mars, bjöds gymnasieelever på glass och mini-geo-spa, men fick också träffa forskare som förklarade hur glaciärernas is berättar om jordens klimat flera hundratusen år tillbaka i tiden. Och hur mycket kraftigare dagens klimatförändringar är än tidigare i Jordens historia.
Florian Mekhaldi, biträdande lektor och paleoklimatolog föreläste för gymnaiseelever tillsammans med Chiara Paleari, postdoktor i naturgeografi, under Glaciärdagen på Vetenskapens hus. Foto: Jenny Rosen
En fotoutställning med glaciärer från Tarfalaområdet visades vid aktivitetstorget. Foton: Per holmlund
På aktivitetstorget kunde eleverna gå på mini-geo-spa. Foto: Jenny Rosen
På mini-geo-spaet fick eleverna prova lera från havsbottnen vid nordpolen. Foto: Jenny Rosen
Den 21 mars var den internationella Glaciärdagen. På Vetenskapens Hus arrangerades Glaciärdagen för gymnasieelever och årskurs 9.
Eleverna kunde besöka evenemanget både online och på plats. De fick höra forskare berätta om samband mellan glaciärer och klimat och om tillståndet för världens glaciärer.
Bland forskarna fanns Chiara Paleari, postdoktor i naturgeografi, och Florian Mekhaldi, biträdande lektor och paleoklimatolog, från Institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet.
Alla som ville fick testa att hålla i en iskärna och även lägga örat till den för att lyssna till sprakandet av luftbubblor. Foto: Jenny Rosen
De berättade både om hur en arbetsdag kan se ut när man forskar på en glaciär, om hur forskningen går till och om isen som historiskt arkiv.
Den äldsta isen på Grönland är 1 miljon år gammal, även om de flesta iskärnor är yngre än så, och istäcket är över 3 km djup där den är som tjockast. En borrkärna därifrån tar oss flera hundra tusen år tillbaka i tiden och kan berätta om både klimatförändringar och händelser som vulkanutbrott i Jordens historia.
Lyssna på is
Under föreläsningen skickades en bit av en iskärna runt, så att alla fick känna på den och lägga örat till och lyssna till sprakandet från luftbubblor.
Vetenskapens bjöd på blåbärsglass som tillverkades med flytande kväve. Foto: Jenny Rosen
På aktivitetstorget anordnade Institutionen för naturgeografi ett mini-geo-spa för eleverna. Man kunde även titta på en fotoutställning med glaciärer vid Tarfala forskningsstation, och Vetenskapens Hus bjöd på blåbärsglass som tillverkades i raketfart med hjälp av flytande kväve.
Lilla Aktuellt besökte också Vetenskapens Hus och rapporterade från evenemanget.