Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Politik och utveckling i Mellanöstern

Denna kurs ger en introduktion till Mellanösterns och Nordafrikas samtida politiska ekonomi.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen kommer att utforska de geografiska, demografiska och kulturpolitiska förhållanden som format det senaste århundradets förändringar i regionen. Den behandlar även samtida samhällen från ett genusperspektiv, med särskilt fokus på kvinnors rättigheter och de ekonomiska förändringar som skett i regionen sedan första världskriget.

Vidare behandlar kursen de samtida socioekonomiska konsekvenserna av de strukturella förändringar som ägde rum i regionen efter såväl det andra världskriget, som efter det kalla kriget.

Med oljeindustrins framväxt under det kalla kriget som ett särskilt fokusområde, behandlar kursen förutsättningarna för politisk och ekonomisk utveckling i Mellanöstern och hur olika faktorer påverkar framväxten av former för arbetskraft, social organisation och statsbildning i regionen under det senaste århundradets förändringar.

Genom att specifikt behandla frågor som genus, arbetskraft, politisk ekonomi och demografi och hur dessa faktorer förhåller sig till utveckling i regionen, kommer denna kurs att hjälpa studenterna att förstå de utmaningar som regionens invånare står inför idag, såsom demokratisering.

Kursen är en nätbaserad distansutbildning och ges på engelska.