Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kriminologi I

Har våldsbrottsligheten ökat eller minskat de senaste 50 åren? Hårdare straff - funkar det verkligen?

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Här hittar du information om hur du registrerar dig på utbildningen du är antagen till, om vår lärplattform, vad det innebär att vara antagen med villkor, samt hur reservantagningen går till. Välkommen till vårterminen -25!

Tre studenter: en leende man, en kvinna som säger något och en man som skrattar.
Foto: Kristian Pohl

Registrering

När du aktiverat ditt universitetskonto enligt instruktionerna ovan behöver du registrera dig på din kurs i Ladok.  Registreringsperioden pågår mellan 7 och 12 januari 2025. Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen "eduID" eller "Antagning.se". Observera att du inte kan logga in med alternativet "Inloggning via ditt lärosäte". Om du inte registrerat dig senast den 12 januari har du tackat nej till din plats, och platsen kommer erbjudas en reservplacerad sökande. Observera att du själv ansvarar för att din registrering har gått igenom. 

Notera också att du inte kan aktivera ditt universitetskonto förrän registreringen öppnar den 7 januari 2025.

Athena - Vår lärplattform

Vi använder lärplattformen Athena för samtliga våra kurser. Där hittar du all information om kursen och kommande uppgifter. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med Athena i god tid innan kursstart. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar. Du hittar instruktioner om hur du gör det i Serviceportalen.

Upprop och introduktion

Kriminologiska institutionen har inga upprop för sina utbildningar, utan endast webbregistrering. Din utbildning startar vid det första schemalagda tillfället. Vanligtvis kombineras den första föreläsningen med en introduktion till utbildningen.

Antagen med villkor

Om du är antagen med villkor (VI) innebär det att du vid tillfället för urvalet inte uppfyllde behörighetskraven till din utbildning. Under vecka 2 kommer vi manuellt att plocka bort villkoret på alla som då är behöriga. När vi plockat bort villkoret kan du webbregistrera dig som vanligt (enligt instruktionerna ovan), men alltså inte innan dess. Arbetet med att manuellt plocka bort villkor är tidskrävande och vi kommer att ha begränsat med tid att svara på mail rörande detta. Vi ber därför att du avvaktar med att kontakta oss till slutet av vecka 2 om du inte kan webbregistrera dig fastän du vet att du uppfyller behörighetskraven. Har något blivit fel hjälper vi dig vidare då.  

Viktigt! Om du är antagen med villkor men inte kan uppnå behörighet innan webbregistreringen stänger den 12 januari behöver du bekräfta till oss att du vill behålla din plats. Mejla din bekräftelse till studentexpeditionen@criminology.su.se. Har vi inte fått besked om att du vill behålla din plats senast den 12 januari kommer din plats gå till annan sökande.

Notera! Detta innebär inte att du kommer att bli antagen, utan att vi ger dig en möjlighet att inkomma med kompletteringar. Senast tre veckor efter terminsstart (10 februari) behöver du kunna uppvisa fullständig behörighet. Uppfyller du inte behörighetskravet den 10 februari så förlorar du din plats på kursen.

Reservantagning

Vi har inga reservupprop på våra utbildningar. Eventuella reserver som kan erbjudas plats kommer att kontaktas via e-mail. Platserna tilldelas enligt turordningen angiven av antagningsenheten. Blir du erbjuden en plats kommer vi vilja ha svar från dig omgående (inom ett dygn) – är du fortfarande intresserad av att läsa kursen ber vi dig därför att vara extra uppmärksam på mail från oss under perioden 13 till 20 januari. Har du blivit erbjuden en plats och inte tackat ja inom ett dygn kommer din plats stå till förfogande till nästa i turordningen.

Arbetet med antagning och reservantagning är tidskrävande, vilket betyder att våra möjligheter att besvara frågor kring enskilda fall gällande reservantagningen är begränsade. Vi kan heller inte se hur din reservplats uppdateras under antagning och reservantagning.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Hos oss får du djupdyka i ovanstående frågor och mycket mer. Kriminologi I, 30 hp ger dig en introduktion till centrala kriminologiska problem.

Du får lära dig teorier om varför människor begår brott samt om de åtgärder som samhället riktar mot brott. Du får kunskap om grundläggande metoder och hur vi på olika sätt kan mäta och ta reda på hur brottsligheten ser ut i samhället. Fokus läggs även på kriminalpolitik och frågan om vilka effekter vi kan se (och inte se) av samhällets olika insatser och åtgärder mot brott.

  • Kursupplägg

    Kursen består av tre delkurser:

    Allmän översiktskurs, 10 hp
    Allmän översiktkurs ger en bred översikt av ämnet kriminologi. Kursen består av ett antal delmoment som på olika sätt berör kriminologiska aspekter på brottslighet, lagstiftning och reaktion på brott. I kursen får studenten lära sig grundläggande kriminologiska begrepp och definitioner, olika metoder för att studera brottslighetens omfattning, karaktär samt förändringar över tid samt olika metodologiska utmaningar som mätningen av brottslighet innebär - exempelvis dold brottslighet. Ett annat fokus är teorier om brottslighetens orsaker samt deras relevans vid 1) studier av olika traditionella aspekter av brottsligheten som ungdomsbrott, kön, genus, etnicitet och brott 2) brottstyper som våldsbrott och egendomsbrott, organiserad brottslighet, ekonomisk brottslighet samt folkrättsbrott. 

    Metod I, 10 hp
    Det övergripande syftet med Metod I är att ge studenten grundläggande kunskaper i metod så att denne ska kunna bedöma och förhålla sig kritisk till olika kriminologiska forskningsrapporter och undersökningar. Studenten kommer att få en överblick över de vanligaste datainsamlings – och analysmetoderna inom kriminologin, som intervjuer, enkäter, innehållsanalys, registerdata och statistiska metoder. Studenten kommer att få lära sig relevanta begrepp och applicera dem i enklare metodövningar.

    Kriminalpolitik, 10 hp
    Kursens syfte är att ge en översiktlig bild av olika kriminalpolitiska åtgärder som har tillämpats under åren, samt att med beaktande av metodologiska problem påvisa effekten av dessa åtgärder. Brottspreventiva metoder och rättsväsendets hantering av brott kommer att belysas utifrån ett teoretiskt och historiskt perspektiv. Sammanfattningsvis är det övergripande syftet med kursen att du ska lära dig att förstå och kritiskt förhålla dig till åtgärder som samhället riktar mot brottslighet.

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarium, skriftliga inlämningar och gruppövningar. Alla seminarier och tillhörande individuella inlämningsuppgifter är obligatoriska inslag i kursen. Komplettering kan ske genom individuella skriftliga uppgifter som tilldelas av examinator.

    Frågor och svar (FAQ)

    Här kan du läsa svaren på våra vanligaste frågor

    Examination

    Examinationsformerna varierar beroende på delkurs.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kontakt

    Kriminologiska institutionen (nod)För frågor om innehåll och upplägg hänvisas till kursansvariga:

    Allmän översiktskurs: Christoffer Carlsson och Emeli Lönnqvist.
    Metod I: Elin Jönsson och Fredrik Sivertsson
    Kriminalpolitk: Siri Haavimb och Johan Edman

    För övriga frågor om kursen kontakta studentexpeditionen.

    Studentexpedition