Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Praktisk filosofi II

Praktisk filosofi är en gren inom filosofin som fokuserar på tillämpningen av teoretiska principer och resonemang på praktiska frågor och problem som rör människors liv, handlingar och samhälle.

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Genom att analysera och reflektera över sådana frågor strävar den praktiska filosofin att ge vägledning och insikter som kan hjälpa individer och samhällen att navigera genom de moraliska och existentiella dilemman de står inför. Kursen Praktisk filosofi II kommer att ge dig möjligheter att fördjupa och bredda ditt kunnande och utforskande av olika praktisk-filosofiska frågeställningar, problem och teorier. För att bli antagen till kursen måste man ha läst Praktisk filosofi I eller motsvarande. 


Registrering
Före kursstart skickas mail med information och instruktioner till alla antagna studenter. Antagna studenter som vill gå kursen registrerar sig själva (webregistrering).

Läroplattform
Läsanvisningar, detaljerad kursplanering, etc. kommer före kursstart att läggas upp på kursens sida på Stockholms universitets läroplattform Athena. Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och registrerat sig på kursen blir automatiskt deltagare och kan logga in på kursens sida i Athena. Preliminärt schema finns i länken nedan, men notera att schemat kan komma att ändras före kursstart.

  • Kursupplägg

    Praktisk filosofi II består av fyra delkurser om vardera 7,5 hp, varav de första tre är obligatoriska och tillsammans utgör ett basblock. Den sista delkursen utgörs av en breddningskurs. Nedan finns en närmare beskrivning av de olika delkurserna, samt information om vilka breddningskurser som erbjuds vid respektive kurstillfälle. 
    Varje delkurs kan också läsas som fristående kurs om 7,5 hp.


    Metaetik, 7,5 hp
    Del av obligatoriskt basblock, ges vid varje kurstillfälle
    Delkursen ger fördjupade kunskaper i det metaetiska området som introducerades i kursen Moralfilosofi, 7,5 hp. Kursen behandlar olika ontologiska, epistemologiska, psykologiska och språkfilosofiska frågor rörande vår moraliska praktik. I kursen ingår fördjupade studier av inflytelserika teorier som har utvecklats i relation till dessa frågor och av centrala problem som teorierna ifråga ger upphov till.

    Som fristående kurs FIMA22.

    Politisk filosofi II, 7,5 hp
    Del av obligatoriskt basblock, ges vid varje kurstillfälle
    Delkursen ger fördjupade eller breddande kunskaper i politisk filosofi som introducerades i kursen Politisk filosofi I, 7,5 hp. Kursen kan t.ex. innehålla ett närmare studium av någon eller några specifika teoribildningar inom det politisk-filosofiska området, ett ingående studium av ett specifikt politisk filosofiskt verk eller problemområde, eller en fördjupande historisk belysning av detsamma.

    Som fristående kurs FIPO22.

    Normativ etik 7,5 hp
    Del av obligatoriskt basblock, ges vid varje kurstillfälle
    Delkursen ger fördjupade kunskaper i området normativ etik som introducerades i kursen Moralfilosofi. Kursen innehåller en fördjupad analys och diskussion av centrala problem inom normativ etik, t.ex. genom en ingående granskning av ett centralt verk eller av ett specifikt problemområde. Kursen examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift i form av en uppsats.

    Som fristående kurs FIMA22.

    Klassiska texter 7,5 hp
    Breddningskurs, erbjuds endast hösttermin
    Kursen ger fördjupade kunskaper i praktisk filosofi genom ett närmare studium och läsning av några klassiska texter. Exempel på sådana är An Inquiry concerning the Principles of Morals av David Hume, Nicomachean Ethics av Aristoteles eller A vindication of the rights of woman av Mary Wollstonecraft.

    Som fristående kurs FIKL22.

    Samhällsvetenskapens filosofi 7,5 hp
    Breddningskurs, erbjuds endast vårtermin
    Delkursen behandlar metodologiska och vetenskapsteoretiska problem inom samhällsvetenskap. Ett exempel på ett sådant problemområde är olika förklaringstyper och frågan om vilka villkor en förklaring inom samhällsvetenskapen måste uppfylla.

    Som fristående kurs FISA22.

    Undervisning

    Undervisningen består i huvudsak av föreläsningar och/eller seminarier. Utöver dessa schemalagda tillfällen förväntas studenterna lägga stor del av sin tid på självstudier för att aktivt bearbeta och ta till sig den litteratur och eventuellt annat material som används på kursen. Notera att kurslitteraturen ofta är på engelska och att vissa delkurser kan komma att undervisas på engelska.

    Examination

    Kursen examineras genom en skriftlig tentamen för varje delkurs och betygssätts enligt betygsskalan A-F.  Dessa delkursbetyg vägs sedan samman för att avgöra betyget på hela kursen. De vanligaste tentamensformerna är salstentamen och hemtentamen. 

    Det är viktigt att du som student informerar dig om Stockholms universitets regler kring fusk och plagiat. Du hittar mer information om detta här: https://www.su.se/utbildning/studera-vid-universitetet/dina-rättigheter-och-skyldigheter?open-collapse-boxes=ccbd-fuskochplagiat

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kontakt