Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Genusvetenskap - kandidatkurs

På kandidatkursen fördjupar du dina genusvetenskapliga kunskaper, med stora möjligheter att utforma utbildningen efter dina intresseområden, och utför sedan en egen genusvetenskaplig undersökning.

Kursen inleds med två läskurser i tematisk specialisering inom genusteori och fortsätter med det genusvetenskapliga examensarbetet, kandidatuppsatsen. Under läskurserna får du fördjupa dig i ett genusvetenskapligt område och tonvikten ligger på egen inläsning, reflektion och kritisk granskning av litteraturen inom de valda kurserna. Du väljer bland ett stort utbud av läskurser och tanken är att du ska kunna använda dig av de kunskaper dessa ger i ditt examensarbete. Uppsatsmomentet inleds med ett antal gemensamma seminarier om metod, teori och arbete med exempeluppsatser, för att sedan övergå till enskilt skrivarbete under handledning.

  • Kursupplägg

    Kursen består av tre delkurser.

    Delkurser

    Delkurs 1: Tematisk specialisering I, 7,5 hp

    Delkurs 2: Tematisk specialisering II, 7,5 hp

    De första två delkurserna består av tematiska specialiseringskurser om vardera 7,5 hp som behandlar olika genusteoretiska områden. På så sätt får du möjlighet att fördjupa dig inom områden du tycker är intressanta och viktiga. Du väljer två specialiseringskurser utifrån den lista över tillgängliga kurser som finns anslagen på institutionens hemsida (se länk nedan). Aktuell lista över tillgängliga specialiseringskurser ska finnas anslagen senast två månader innan kursstart.

    Förteckning över aktuella specialiseringskurser

    Delkurs 3: Examensarbete

    Under delkursen Examensarbete genomför du en självständig vetenskaplig studie av ett genusvetenskapligt ämne i uppsatsform, en kandidatuppsats. Uppsatsämnet kan ligga inom ramen för en annan disciplins ämnesområde eller överskrida gränserna för flera discipliner, då genusvetenskap är ett tvärdisciplinärt ämne. Uppsatskursen inleds med ett seminarium i metod, där också gruppredovisning ingår, samt seminarier där exempeluppsatser behandlas, och diskussioner om uppsatsämnen. Ytterligare gemensamma seminarier varvas med enskilt skrivarbete under handledning. Delkursen avslutas med ett examinationsseminarium där du försvarar det egna arbetet och opponerar på en kurskamrats arbete.

    Undervisning

    Undervisningen på delkurs 1 och 2 består av självstudier. Undervisningen på delkurs 3 består av föreläsningar och seminarier.

    Examination

    Delkurs 1: Tematisk specialisering I och Delkurs 2: Tematisk specialisering II examineras skriftligt och muntligt.

    Delkurs 3: Examensarbete examineras genom skriftligt examensarbete, ventilering av det skriftliga examensarbetet samt opposition på annan students examensarbete.

    Examinator

    Förteckning över examinatorer vid ERG

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Observera att våra scheman är under konstruktion fram till en månad före kursstart och att mindre ändringar kan göras även efter det.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Möt oss

    Möt våra studenter

    Hur är det att studera på ERG? Läs mer här:

    Studera hos oss

  • Kontakt