Kulturskoledidaktik: grupp och individ - ingår i Kulturskoleklivet
Kulturskoleklivet är en utbildningssatsning för dig som är verksam kulturskolepedagog och vill fortbilda dig, eller för dig som är konstnär, filmare eller jobbar inom scenkonst och vill undervisa i kulturskolan.
Kursen behandlar didaktiska perspektiv på undervisning och verksamhet i kulturskola med fokus på individens och gruppens utveckling. Kursen behandlar gruppdynamik, gruppsykologi och sociologi i relation till barns och ungas deltagande i frivillig estetisk verksamhet. Kursen har ett praktikutvecklande förhållningssätt och berör även barnkultur, produktion och ledarskap.
Validering av reell kompetens
Om du inte har en konstnärlig högskoleutbildning men har andra motsvarande kompetenser, såsom lång yrkeserfarenhet eller andra kurser och utbildningar inom något konstområde, kan du ansöka om validering.
Det kan gälla drama, teater, scenkonst, dans, musik, bild och form, film, cirkus, opera eller andra konstuttryck.
Ansök om prövning av reell kompetens
- Observera att validering inte är möjlig vid sen anmälan.
-
Kursupplägg
När kursen startat används Stockholms universitets nätbaserade lärplattform Athena för kursinformation, kursuppgifter och inlämningar.
Delkurser
Kursen består av två delkurser:
- Barn och unga i kulturskola, 7,5 hp
Delkursen behandlar pedagogiska, didaktiska och psykologiska teorier av relevans för arbete i kulturskola. - Pedagogiskt ledarskap och produktionsprocesser med barn, 7,5 hp
Delkursen behandlar frågor om relationer mellan elever, mellan elever och pedagog och andra aktörer samt frågor om hur och varför olika innehåll och metoder i undervisningen blir relevanta.
I båda delkurserna anläggs ett praktikforskningsliknande förhållningssätt där studenten provar och utvecklar sina kunskaper i någon relevant praktik.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och workshops. Närvaro på all undervisning är obligatorisk.
Examination
Delkurs 1 examineras genom:
- en individuell skriftlig hemtentamen
- individuell dokumentation av, samt analys av, praktik i digital portfölj i form av en skriftlig uppgift och praktisk redovisning
Delkurs 2 examineras genom:
- gestaltande uppgift i grupp
- individuell dokumentation av, samt analys av, praktik i digital portfölj i form av en skriftlig uppgift och praktisk redovisning
Betygskriterier HV15KS gäller från VT 2024 (383 Kb)
Examinator
- Barn och unga i kulturskola, 7,5 hp
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.Kursen ges på halvfart med campusträffar varje måndag.
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kontakt
Kursansvarig lärare
Sofia Cedervall, sofia.cedervall@su.seStudievägledning
studievagledning.did@su.seUtbildningsadministration
kursadmin.did@su.se