Mänskliga rättigheter i en global kontext
Kursen Mänskliga rättigheter i en global kontext (Human Rights in a Global Perspective) behandlar viktigare begrepp, normer och normefterlevnadsstrukturer inom området mänskliga rättigheter. Kursen ges på engelska.

Mänskliga rättigheter i en global kontext (Human Rights in a Global Perspective) utgör en valbar specialkurs inom ramen för juristprogrammet vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Tillträde bereds även för studenter som är antagna till institutionens utbytesprogram.
Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.
På kursen behandlas viktigare begrepp, normer och normefterlevnadsstrukturer inom områdetmänskliga rättigheter. Kursens innehåll omfattar grundläggande begrepp och mänskligarättigheter placerade i ett filosofiskt och historiskt perspektiv, olika mekanismer för att skyddamänskliga rättigheter, substantiella rättigheter, kritiska och praktiska perspektiv.
Kursen uppmärksammar särskilt problemet med att utifrån befintliga rättskällor slå fastgällande rätt inom mänskliga rättigheter.
-
Kursupplägg
Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).
Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.
Course guide (721 Kb)
Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.
Undervisning
Kursen inleds med en introduktionsföreläsning vars syfte är att ge allmän orientering inom kursämnet. Därefter behandlas varje enskilt ämnesmoment för sig. Undervisningen sker huvudsakligen i form av föreläsningar. Även seminarier, som är probleminriktade, kommer att förekomma.
Kursen är uppdelad i sex delar:
I introduktionen presenteras grundläggande begrepp och mänskliga rättigheter placeras i ett filosofiskt och historiskt perspektiv. I den andra delen behandlas olika mekanismer för att skydda mänskliga rättigheter. Därefter tas olika substantiella rättigheter upp. I den fjärde delen anläggs ett bredare och mer kritiskt perspektiv som studenten ska återkomma till i den individuella uppsatsen. I den femte delen ska studenterna anlägga ett mer praktiskt perspektiv och ge råd i ett fiktivt fall där individer söker skydd. Kursen avslutas med en hemtentamen.
Examination
Kursens mål examineras genom författandet av rättsfallstudie, skriftlig utredning och muntlig presentation av ett verkligt eller fiktivt rättsligt problem, författandet av ett PM (”essay”) och genom en skriftlig salsentamen.
Examinator
Mohamed Sideek Seyad
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
Kurslitteraturen är på engelska. -
Kursrapporter
-
Mer information
LärplattformUnder kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.
Utbildning vid JuridicumFör allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:
Juridiska institutionen: Utbildning - Specialkurser
-
Kontakt
Kurskontakt:
hrgp@juridicum.su.seKursadministratör:
Sara FreemanKursföreståndare:
Mark Klamberg
Mohamed Sideek Seyad