Barnrätt
Kursen Barnrätt syftar till att förmedla djupgående teoretisk såväl som praktiskt användbar kunskap om rättsregler och rättsprinciper inom området barnrätt.
Barnrätt utgör en valbar specialkurs inom ramen för juristprogrammet vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.
Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.
Den övergripande målsättningen med kursen är att förse studenterna med kunskaper om centrala barnrättsliga frågeställningar och teman. I kursen tas ett brett grepp om barnrätten som ämne genom att frågor om barn och barns rättigheter inom flera traditionella rättsområden såsom offentlig rätt, civilrätt, processrätt och straffrätt behandlas, men i kursen ligger fokus i hög grad också på övergripande och principiellt viktiga barnrättsliga frågor och teman. Exempel på sådana övergripande och principiella frågor och teman är;
- Relationen mellan barn och föräldrar samt barns själv- och medbestämmanderätt.
- Samhällets yttersta ansvar för barn.
- Barns begränsade rättsliga handlingsförmåga.
- Barns särskilda rättigheter och avstamp i barnkonventionens grundprinciper.
- Problematisering av hur rätten konstruerar och reproducerar syn på barn och barndom.
-
Kursupplägg
Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).
Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.
Kursbeskrivning (125 Kb)
Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.
Undervisning
Undervisningen sker i form av seminarier samt ett grupphandledningstillfälle som ges som stöd för arbetet med uppsatsen.
Deltagande i undervisningen är obligatoriskt och krav på aktiv närvaro i enlighet med ovan ställs. Med aktiv närvaro avses att studenten ska ha förberett uppgifter samt vara beredd att delta i diskussionerna av dessa.
Examination
Examination sker genom aktiv närvaro i undervisningen, en salstentamen och författande av en uppsats. I detta moment ingår att muntligt presentera uppsatsen samt opponering på annan students uppsats.
Examinator
Pernilla Leviner
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
LärplattformUnder kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.
Utbildning vid JuridicumFör allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:
Juridiska institutionen: Utbildning - Specialkurser
-
Kontakt
Kurskontakt:
barn@juridicum.su.seKursadministratör:
Helene Fotiadis ForssjöKursföreståndare:
Pernilla Leviner
Emelie Kankaanpää Thell