Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i polara landskap och kvartära klimat

Detta masterprogram utvecklar studenternas expertis inom klimat- och miljöförändringar, geomorfologi och glaciologi, med fokus på polära och alpina landskap. Programmet ger avancerade färdigheter inom metoder för klimatåteruppbyggnad, landskapsanalys och forskningsmetoder genom fältarbete, laborationer och direkt engagemang i spetsforskning.

NPOLO_Kebnekaises sydtopp
Mätning av Kebnekaises sydtopp. Foto: Sara Widell

Se ett klipp från den årliga mätningen uppifrån Kebnekaises sydtopp:

 

I en tid då miljöförändringar accelererar blir det allt viktigare att förstå dynamiken i polära och alpina landskap. Vårt masterprogram erbjuder de kunskaper och analytiska verktyg som krävs för att studera dessa regioner, som är mycket känsliga för klimatvariationer.

Med fokus på kvartärperioden får du fördjupade insikter i hur polära och alpina landskap har utvecklats över tid och vilken roll klimatet har spelat i att forma dessa miljöer. Du kommer att utveckla expertis i metoder för att rekonstruera tidigare klimat och analysera hur naturliga och mänskliga faktorer driver miljöförändringar, särskilt i glaciala och periglaciala landskap.

Programmet utrustar dig inte bara med specialiserade kunskaper, utan förbereder dig också för en mångsidig karriär. Oavsett om du söker arbete inom miljökonsultation, myndigheter eller forskningsinstitutioner, kommer de färdigheter du förvärvar att vara mycket eftertraktade. Våra tidigare studenter arbetar idag i olika sektorer och fortsätter sina studier inom doktorandprogram både i Sverige och internationellt.

Om du är intresserad av att förstå de komplexa sambanden mellan klimat och landskap, och vill bidra till att möta dagens miljöutmaningar, erbjuder detta program en stark grund för din framtid.

  • Programöversikt

    Masterprogrammet som är på två år har följande upplägg: 

    45 hp obligatoriska kurser
    15–45 hp valfria kurser
    30–60 hp självständigt arbete (obligatoriskt)

    Under den första terminen kommer du att ha två grundläggande kurser som ger dig både ämnesspecifika kunskaper och viktiga forskningsfärdigheter. Den första kursen är en introduktionskurs som ger dig en djup förståelse för klimat- och miljöförändringar, geomorfologi och glaciologi. Kursen inleds med en fältexkursion till norra Skandinavien, där du kommer att utforska kvartär klimatshistoria, glaciala och periglaciala landformer samt subarktiska och arktiska miljöer. Denna praktiska erfarenhet ger dig möjlighet att direkt observera de landskap och processer som är centrala för programmet och förankrar din teoretiska inlärning i verkliga sammanhang.

    Den andra kursen är en kurs i generiska färdigheter och kompetenser, gemensam för alla fyra av våra masterprogram. Denna tvärvetenskapliga kurs är utformad för att förse dig med de verktyg som krävs för att bedriva vetenskaplig forskning, från teori till praktik. Du kommer att utveckla viktiga färdigheter i forskningsdesign, datainsamling och analys, och du kommer att introduceras till centrala metoder för vetenskaplig kommunikation, inklusive presentationsteknik, vetenskapligt skrivande och publicering i tidskrifter. Kursen betonar praktisk erfarenhet, med handgripliga projekt som förbereder dig för att självständigt bedriva forskning inom ditt valda område.

    Under den andra och tredje terminen kommer du att delta i avancerade kurser som speglar de internationellt erkända forskningsstyrkorna vid vår institution. Ämnen inkluderar jordssystemmodellering, glaciologi, paleoglaciologi och permafroststudier, med ett brett utbud av valfria kurser inom områden som GIS, fjärranalys och hydrologi. Fältarbete och laborationspass utgör en integrerad del av lärandet, vilket ger dig möjlighet att tillämpa teoretisk kunskap i verkliga sammanhang.

    Programmet undervisas av aktiva forskare, vilket säkerställer att du ständigt har kontakt med den senaste forskningen och de senaste utvecklingarna inom området. Denna direkta kontakt med pågående forskning ger dig en konkurrensfördel och förbereder dig för både akademiska och professionella karriärer inom områden relaterade till klimat, miljövetenskap och landskapsdynamik.

    År 1

    Hösttermin

    Polara landskap och kvartära klimat- och miljörekonstruktioner, 15 hp (GE7097)

    Vetenskapliga metoder inom naturgeografi, 15 hp (GE7095)

    Vårtermin

    Valfria kurser (period A-B), 15 hp

    Glaciala miljöer, 15 hp (GE7098)

    År 2

    Under sista året skriver du ett examensarbete. Beroende på om du vill skriva ett examensarbete om 30, 45 eller 60 hp kan du välja valfria kurser i olika omfattning: Examensarbete i naturgeografi och kvartärgeologi 30/45/60 hp (GE9009).

     

    För studenter som antogs HT24 eller tidigare gäller den tidigare programstrukturen för År 1:

    GE7079 Polara och alpina miljöer och klimatförändringar, 15 hp

    GE7073 Metoder i naturgeografi och kvartärgeologi, 15 hp

    Valbara kurser, 22,5 hp och Valfria kurser, 7,5 hp

  • Så ansöker du

    Ansökan till programmet görs via www.antagning.se och sista ansökningsdag för samtliga sökande är den 15 januari 2025.

    Obligatorisk dokumentation

    Utöver de handlingar som står angivna på www.antagning.se behöver du skicka in ansökningshandlingar som är specifika för detta program:

    1. Personligt brev (maximalt en sida)
      Läs gärna mer under FAQ – Vanliga frågor och svar
    2. CV

    Om du fortfarande studerar mot en kandidatexamen när du ansöker till programmet, ska du i det personliga brevet förklara vilka kurser och hur många poäng som återstår, innan du har 180 hp inklusive det självständiga arbetet.

    Alla ansökningshandlingar ska laddas upp enligt instruktioner som finns på antagning.se.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Programansvar
    Qiong Zhang
    E-post: qiong.zhang@natgeo.su.se

    Studievägledare, studentexpedition och fler kontakter
    Kontakt